Здравната каса отмени лимитите за лъчелечение на онкоболните. Скандалът избухна, след като онколозите сигнализираха, че Касата е въвела лимити.

Въпреки развитието на скандала с лимитите, медиците в клиниката по „Лъчелечение” на болница „Св. Иван Рилски” все още се притесняват, тъй като дейността на клиниката от последния месец е била орязана с близо 20%. Става въпрос за животоспасяваща терапия, която допреди това е била безлимитна.

Онкоболната Светлана Христова е оперирана от рак на гърдата. От две седмици се подлага на лъчелечение всеки ден. С въвеждането на лимити в лъчетерапията пациенти като Светлана може да чакат дълго за следваща процедура. „Ако нямаме лъчелечение, има опасност да се  получи рецидив”, заяви пациентката.

Лекарите успокояват, че до връщане на пациенти и листи на чакащи няма да се стигне. Загубите ще бъдат за сметка на болниците. 

„Лекарите са превърнати в едни счетоводители, които трябва всеки петък да изпращат списък на болните, които трябва да облъчат следващата седмица. А какво се случва, ако някой пациент дойде в понеделник и трябва да бъде облъчен във вторник”, попита проф. Татяна Хаджиева, председател на професионалната организация на лъчетерапевтите. 

Лимитите могат да засегант близо 5 хиляди онкоболни пациенти според организацията на лъчетерапевтите. Касата отрича и дори отчита увеличение в договорените обеми дейност, за които ще плаща тази година. Ограниченията били разписани в националния рамков договор, подписан от Лекарския съюз. 

„Лекарският съюз такова нещо не е договарял, съгласили сме се да бъде планирано на ниво централно управление на НЗОК, а не на ниво лечебни заведения”, каза председателят д-р Иван Маджаров. 

Здравният министър Кирил Ананиев твърди, че лимитите са били само за юни и заради напрежението вече са отменени. „Никога не сме имали намерение да лишаваме хората от лъчелечение”, увери той.  

Лекарите приветстваха решението на министъра, но с резерви. „Надявам се това, което е казал здравният министър, е изясняване на това недоразумение и премахване на всички лимити”, отбеляза проф. Татяна Хаджиева. 

Следващата седмица предстои среща между Касата, министерството, лекари и пациенти.