Няма причина свинската пържола да е по-скъпа тази Коледа, твърдят производители.
По десет прасета всеки ден излизат от една ферма, за да стигнат във вид на пържоли на празничната трапеза. Породата им е датска, но дори и гледани в български условия, изглеждат щастливи. Релаксиращата музика, климатиците, алеите за разходка и играчките за малките прасенца са отдавна част от ежедневието на животните.
Щастливи прасета от щастливи майки - по-вкусно ли е месото?
„За всяко нещо, за което човек полага грижи и прави всичко онова, което е необходимо за животните, те се отблагодаряват. Когато е стресирано месото то съдържа повече, по-голямо водно съдържание, съответно е и с нарушени вкусови качества. Също породата - тя трябва да е стреснегативна, т.е. да е изчистена от стрес факторите и това нещо също е от голямо значение за качеството на месото", обясни Румен Караманов - собственик на свинеферма.
Качественото месо зависи и от храната, която консумират животните. „Много е важно самите суровини да бъдат здрави. Аз например винаги ползвам пшеница, която е хлебна, независимо от това, че давам малко повече, но това има значение, за това защото пък животните имат съвсем друго поведение, и прираст, и здраве", добави той.
И все пак, колкото и щастливо да живее едно прасе, след три-четири месеца става на пържоли. Важното е какви. Румен Караманов е затворил веригата и продава само собствено производство месо. Голяма табела в магазина показва какво точно се съдържа в него. От етикети със срок на годност нужда няма, защото месото е винаги прясно. А прясно свинското месо може да е най-много седмица. Как обаче можем да разберем това?
Румен Караманов коментира, че на пръв поглед няма как да се разбере прясно ли е месото или не. „Човек разбира едва тогава, след като опита и ако действително то е преминало срок на годност, той остава разочарован от това, което се е случило, чувства се прекаран. Може да се определи на външен вид само тогава, когато то вече е преминало много срока на годност и вече са настъпили някакви промени, които са видими промени", уточни специалистът.
Едва 25 на сто от свинското месо на пазара е родно производство. Което означава, че останалото е третирано, за да изглежда като прясно. Добавките при преработката удължават срока на годност и месото има добър търговски вид, но вкусът и хранителните му качества са съвсем различни. Нелоялни търговци се възползват, защото никой не ги задължава да информират хората, че продават полуфабрикати - менте. Цената също не винаги отговаря на качеството.
„Това, което излиза в момента на българския пазар, българско месо, то не е поскъпнало от лятото, дори е поевтиняло, така че няма логика, то да се продава по-скъпо на щанда в момента, да се използва това, че сега са празници и да се спекулира с цената. Средната цена на нормалното месо, нетретираното месо, прясното месо се движи някъде между 9 и 10 лева за килограм", уточни Караманов.
Обграден от щастливи прасета, собственикът на първата евроферма у нас, се надява поне за Коледа на масовата трапеза да има прясно българско месо. А ако човек избере друго, да знае какво е то.