Националната служба за охрана ще връща на горските джиповете, които им взе безплатно. Такава е развръзката след разследването на Мария Цънцарова.

Днес премиерът Бойко Борисов поиска от шефа на НСО да бъдат развалени договорките между горските и държавните гардове.

Политическото ръководство на земеделското министерство и шефовете на три горски стопанства ни убеждаваха в края на миналата година, че им трябват супер луксозни джипове за по 200 хиляди лв. всеки. В тях щели да водят на лов шейхове и богати чужденци.

В пълна тайна, веднага след като са купени с публични средства от бюджета на стопанствата, един по един джиповете поемат от гаражите на горските към НСО. Първо с договор за безвъзмездно временно ползване, а от преди месец - официално като подарък за службата, която пази политическия ни елит.

Официалният мотив е: за нуждите на европредседателството на страната ни. България ще поеме председателството на Европейския съюз чак след 12 месеца.

Какво показа разследването на Мария Цънцарова?

Екипи на bTV отидоха в четирите горски стопанства, които миналия декември обявиха, че искат да си купят джипове за по 200 000 лв. В Габрово обществената поръчка се провалила, а в другите три – Благоевград, Сливен и Смолян, след известно издирване, шефовете признават, че всъщност машините ги няма.

От горското в Смолян обясниха, че джипът е бил по-необходим за обслужване на важни дела в държавата.

Такова важно държавно дело се състои на 29 септември в Луковит. На откриването на регионално депо за отпадъци премиерът Бойко Борисов пристига с автомобила на горското стопанство в Смолян. Управлява го лично.

bTV разполага с договора за безвъзмездно предоставяне на джипа на горските на НСО за срок от 2 години.

От него се вижда, че регистрационният номер на джипа, който кара Борисов, е същият като регистрационния номер на джипа, купен от горските. Договорът показва също, че скъпата кола преминава в ръцете на НСО веднага след като е купена - на 29 декември 2015 г.. Преди месец временното безвъзмездно предоставяне на джиповете преминава в подаряване.

След разследването на bTV премиерът Борисов поиска шефът на НСО да върне джиповете на държавните предприятия.

От правителствената информационна служба подчертават, че за охраната и транспорта на министър-председателя отговаря НСО и по преценка на службата той е ползвал превозните средства при командировки извън столицата.

Автомобилите са използвани също за нуждите на чужди държавни и правителствени ръководители при посещенията им в страната, както и за обиколките по границата и бежанските центрове.

Подарените на НСО джипове, освен с десетки екстри, могат да се окажат и бронирани. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов пред журналисти днес.

„Обещавам, следващият път когато стана премиер, ще поръчам в Русия една „Лада Нива” да я бронират, защото аз имам няколко смъртни присъди от (престъпни – б.ред.) международни босове, които съм залавял и екстрадирал. Вие искате да ме изкарате като пушечно месо в небронирана кола… Добре, ще поема и този риск… Но ще бронирам една „Лада Нива”  и ще се возя в нея.”

От НСО изпратиха отговор до bTV, че ще върнат джиповете по надлежния ред.

„Автомобилите на държавните горски предприятия, като движими вещи частна държавна собственост, са предоставени на НСО, юридическо лице на бюджетна издръжка, по силата на договори за временно ползване. Тези договори са сключени при спазване на всички законови изисквания и подлежат на връщане по силата на предвидените в тях прекратителни клаузи.

НСО ще предаде моторните превозни средства своевременно и по надлежния ред. Въпросните автомобили са използвани за дейността по чл. 19 от ЗНСО, включително  и за превоз на представители на други държави, на ръководители на международни организации или институции при посещения в Република България”.