По-малко родени деца и повече разводи през миналата година спрямо 2020 г. Това става ясно от данни на Националния статистически институт.

Разводите през миналата година са с 11 на сто повече от тези през 2020 г.
77% от тях са в градовете и се разтрогват средно, след средно 15 години брак.

През 2021 година са родени малко над 59 000 бебета, което е спад с 0,7 на сто спрямо 2020 г. Средната възраст на жените за първо дете остава непроменена - 27 години.

Най-висока е раждаемостта в Сливен. Следват София и Пловдив. Най-малко деца са се родили в Кърджали, Смолян и Габрово.

В столицата средната възраст за раждане на първо дете е 30 години, а най-млади са майките в Сливен - средно на 22 години.

През миналата година едва 13 на сто от семействата са се решили на трето дете. Половината от родените бебета са първи за майката.

„България изостава с подкрепата на многотедните семейства, на множествената раждаемост», каза доц. Алексей Пампоров, социолог и експерт по демография.

Намаляват и жените във фертилна възраст - за 10 години са с 218 хиляди по-малко.  

"Жените между 20 и 45-49 са една значителна част от мигрантите. Тук няма кой да остава и да ражда, така да кажем. Затова раждаемостта в абсолютни стойности е по-ниска“, обясни Пампоров.

И още - 60% от децата са родени без сключен брак между родителите. Тези двойки обаче не влизат и в статистиката за бракоразводност.

Според експерти - по-големият брой на разводите в градовете е пропорционален на населението в тях.

"България след Италия, Ирландия и Малта е сред страните с най-ниска бракоразводност", заяви доц. Алексей Пампоров.

През 2020-та у нас - обратно на световната тенденция - е имало спад на разводите. Тази година броят им е колкото преди COVID кризата.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!