Депутатите приеха оставката на вицепремиера Валери Симеонов и одобриха предложената за поста Марияна Николова. Промяната мина с гласовете на мнозинството, но депутатите от „Атака” не участваха в гласуването – така те не одобриха нито оттеглянето на Симеонов, нито новото попълнение във властта.

От 178 гласували „за” бяха 116, „против” – 62, въздържали се нямаше. От май досега Николова е началник на кабинета на Симеонов, владее френски и английски език.

Снимка: btvnovinite.bg

Дебатите в пленарната зала продължиха повече от 4 часа. Стигна се до остра полемика, взаимни обвинения и процедурни боричкания. Депутатите преминаха през поименна проверка, изпълнена с напрежение почивка и възобновяване на дебатите.

От БСП настойчиво поискаха премиерът Бойко Борисов да присъства по време на дебатите и нападнаха Симеонов.

„Симеонов си отива, но и остава. На негово място идва заместител. Това е опасно за държавата”, заяви Драгомир Стойнев от БСП.

Министър-председателят обаче така и не се появи появи в зала, а когато се пристъпи към  гласуване за новия вицепремиер – започна спор дали БСП са поискали думата за изказвания.

В залата лидерът на БСП Корнелия Нинова упрекна председателстващия заседанието Емил Христов от ГЕРБ, че не ѝ е дал думата и го предупреди да не забравя какво се е случило с Димитър Главчев като председател на НС. От ГЕРБ обаче твърдяха, от левицата са вдигнали ръка за изказвания, след като дебатите са били закрити.  

„Ако си представяте, че заради тези процедурни хватки, които разигравате, след това няма да ми дадете думата да говоря, си мислете за г-н Главчев”, заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова.

От ГЕРБ за пореден път напомниха за извиненията след думите на Валери Симеонов към майките на децата с увреждания.

„Знаем, че това беше грешка и премиерът пое моралната отговорност, извинявайки се два часа, след като тази реплика беше казана”, посочи лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Снимка: Ладислав Цветков

Премиерът Бойко Борисов не присъства в залата и решението за персонални промени в Министерския съвет беше представено от втория вицепремиер от квотата на Патриотите – Красимир Каракачанов, който разгорещено защити правителството и нападна БСП.

„Помня времето на Жан Виденов, когато парламентът беше обсаден не от 300 човека, а от 30 хил. човека и искаха да влязат в парламента, където вие се бяхте сгушили в кафенето и пеехте партизански песни”, коментира Каракачанов.

Снимка: Ладислав Цветков

След почивка и Председателски съвет в крайна сметка разискванията бяха възобновени. В продължението Нинова заяви, че управляващото мнозинство е изтрило думата „морал” от българския език. „Вицепремиер, върху когото тежат съмнения за търговия с българско гражданство, е дошъл да представи оставката на вицепремиер, който посегна на най-святото – майчинството и болните деца”, изтъкна тя. Това не е коалиция за политика, а за власт и постове, коментира Нинова. Според  нея изходът е оставка на цялото правителство и предсрочни парламентарни избори.

„Няма да подадем оставка, защото с „Обединени патриоти” сме поели ангажимент към над 1,5 милиона избиратели”, отговори на критиките Тома Биков от ГЕРБ.

Снимка: Ладислав Цветков

Рамадан Аталай от ДПС попита управляващите дали са доволни от управлението. Виждам, че на премиера вече му е неудобно да дойде и да седне тук, до вас г-н Каракачанов, коментира той и пак посочи, че Патриотите дърпат ГЕРБ дълбоко надолу. Според Аталай Борисов трябва да каже защо на мястото на Симеонов, чиято оставка е закъсняла, слага неговия началник на кабинета и дали ГЕРБ остават подвластни на ОП.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов посочи, че Валери Симеонов заради думите си е понесъл своята отговорност чрез подадената оставка. Цветанов не отрече, че с ОП имат различия, както и моменти, когато емоцията надделява, но коалицията следва своята управленска програма. ГЕРБ и ОП не са създали нито един олигарх, декларира още той.

Снимка: Ладислав Цветков

Каракачанов изтъкна, че днес не е имало нито един въпрос към номинираната за поста на Валери Симеонов – Марияна Николова. Целта на този театър е не да се обсъди кой е новият човек, който идва, по какви политики би работил, ако бъде одобрен, а да решите вътрешнопартийните си проблеми, клатейки държавата, коментира вицепремиерът.

Снимка: Ладислав Цветков

Волен Сидеров влезе в пленарната зала само за началото на заседанието, а всички депутати от „Атака” не взеха участие в гласуването. Те не са подписали номинацията на Марияна Николова за вицепремиер. Днес Сидеров е задал въпрос дали заедно трите партии в "Обединените патриоти" ще се явят заедно на евроизборите.

Валери Симеонов проследи дебатите в един от кабинетите в парламента, след което си тръгна.

Очаква се Валери Симеонов да се върне в парламента, което означава, че Миглена Александрова от „Атака” трябва да освободи мястото. Това ще доведе до преразпределение на силите в Обединените патриоти така  – 7 за „Атака”, 9 за НФСБ и 11 за ВМРО.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!