Темата за прекратяване на мандата на главния прокурор влиза и в парламента. Депутатите ще изслушат служебните министри Бойко Рашков и Янаки Стоилов, за да дадат информация относно внесеното искане за предсрочно прекратяване на мандата на главния прокурор Иван Гешев.

Предложението за това бе внесено до ВСС от правосъдния министър Стоилов, но изградено въз основа на постъпила в средата на този месец информация от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков. Според тази информация има данни за "действия и бездействия на главния прокурор, които съставляват тежко нарушение на служебните задължения", както и действия, "накърняващи престижа на съдебната власт".

ВСС отхвърли искането за освобождаване на Гешев на заседание в четвъртък, което продължи над шест часа. Самият главен прокурор пък го определи като "юридическо нищо", защото имало само интерпретации, но не и факти.

В основата на сигнала на Рашков стои твърдението, че главният прокурор неправомерно е оповестявал данни от СРС-та. Особено внимание е обърнато и на акцията на прокуратурата в президентството, след която започнаха и протестите миналата година.