Всички заличавания на учредени обезпечения, извършени в периода от поставянето на банката под особен надзор до започване на осребряването нейното имущество, да бъдат обявявани за нищожни, а сделки, имащи за предмет прехвърляне на дялове или акции, извършени от длъжници на банка след поставянето ѝ под специален надзор – за недействителни, предвиждат гласуваните на първо четене промени в Закона за банковата несъстоятелност, предложени от ДПС (Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид).

Промените вече придобиха известност като законопроект „за вторичното разграбване на КТБ”.

Те бяха подкрепени от ГЕРБ, а срещу тях гласуваха депутатите от левицата. Обединените патриоти гласуваха с „въздържал се”.

Целта е да се осигурят ефективни механизми за попълване масата на несъстоятелността на банка, обявена в несъстоятелност, и да се противодейства на схеми за вторичното разграбване на активите, закупени пряко или непряко с пари с такъв произход – така вносителите обобщават мотивите си.

Предлаганите промени включват още забрана за квесторите, временните синдици и синдиците да заличават обезпечения, учредени в полза на банката в несъстоятелност; въвеждане на относителна недействителност на всяка сделка за прехвърляне на вземане с произход от банка, обявена в несъстоятелност, и увеличаване срока за предявяване на отменителните искове по несъстоятелност.

Йордан Цонев поиска от ГЕРБ да не бави приемането на текстовете, защото това има цена. Да не продължаваме тази практика „по-добре да се въздържим, за да не ни обвинят в корупция”, призова той.

По думите му, през 2014 г. е бил пропуснат реален шанс да се спасят вложенията в т.ч. и негарантираните в КТБ като се приеме механизъм за капитализиране на банката, което би я стабилизирало и по-късно тя да бъде предложена за приватизация, а парите да бъдат върнати какъвто пример имало в Португалия.

Румен Гечев възрази срещу опита да се прехвърля, по думите му, вината върху тези, които не я носят.

„Кой крив и кой прав трябва да установи българският съд, в България който краде, трябва да носи отговорност, а кой краде е ясно на целия български народ”, заяви той.

КТБ е криминален случай и законодателят не може да задължава всички български данъкоплатци да покриват „очевидни корупционни схеми в КТБ и други банки”, коментира още Гечев.

„Вие избрахте банковия надзор, синдиците”, обърна се той към управляващото мнозинство.

В дебата се включи и председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) като настоя партията му да не бъде намесвана в този спор, защото през 2014 г. са били в опозиция и КТБ е поставена под особен надзор от друго управляващо мнозинство.

„Къде бяха тогава българските държавни институции, регулатори и контролни органи, какво предприеха през тази година и половина”, попита той.

Кирилов напомни, че първите два подобни закона с ограничителни мерки са били с авторство ГЕРБ.

Използвани са материали на БТА