Проектът за АЕЦ „Белене“ отново получи зелена светлина. Въпреки че при гласуването днес Народното събрание не отмени забраната за строителство, правителството ще търси инвеститор за втора атомна централа до 31 октомври.

Целта е вложените досега в площадката и оборудване над 3 млрд. лева да не бъдат загубени. До момента единствената прогноза за общата цена на централата е 20 млрд. лева.

Снимка: bTV


Сега кабинетът трябва да намери инвеститор, които да се съгласи да участва в проекта без държавни гаранции. Ако това се случи, забраната за строителство ще отпадне, а очакванията са, че АЕЦ „Белене“ може да заработи след седем години.

Днес всички в парламента, с изключение на ДПС, подкрепиха размразяването на „Белене“, въпреки това дебатът продължи над два часа. В крайна сметка със 172 гласа „за“, 14 „против“ и двама въздържали се депутатите дадоха старт на третия опит за централата.

И докато те решаваха, отвън противниците на проекта протестираха. От „Демократична България“ припомниха, че обжалват размразяването на АЕЦ „Белене“ в съда и се заканиха протестите да продължат.

Предстои да видим как държавата ще структурира проекта. Финансирането обаче ще изисква сериозен заем – остава да видим дали ще има инвеститор, които ще се съгласи на това без държавни гаранции.