Под напора на нови протести парламентът реши да размрази проекта АЕЦ „Белене”.

В пленарната зала депутатите приеха предложението на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ за възобновяване на търсенето на възможности за изграждане на „Белене“.

Снимка: Ладислав Цветков

„За“ гласуваха 172 народни представители, 14 бяха „против“, а двама се въздържаха.

Вчера и енергийната комисия даде зелена светлина за възобновяването на строежа на втората атомна централа.

Снимка: Ладислав Цветков

Според решението парламентът възлага на енергийния министър да търси възможности за реализация на проекта съвместно със стратегически инвеститор на пазарен принцип, без държавна гаранция, чрез отделяне на активите и пасивите за проекта в отделно дружество. Министърът има срок до 31 октомври т.г. да търси инвеститор за централата и да преговаря с него.

„След това решение ръцете на правителството са развързани, дава се препоръка да отмени свое решение от 2012 г., след това започва разработване на процедура за избор на стратегически инвеститор“, каза ресорният министър Теменужка Петкова.

Два и половина часа депутатите обсъждаха детайлите около третия рестарт на „Белене”.

Всъщност и опозицията от БСП, и управляващата коалиция искат работата по проекта да продължи. Разликата е в нюансите – БСП настояват забраната за строителство да отпадне веднага, а ГЕРБ – след като се начертае план за реализацията и се намери инвеститор. Предложението на социалистите не беше подкрепено.

Депутатите от „Воля” бяха твърдо зад „Белене”. Единствено ДПС бяха против.

„Трябва да намерим най-разумното и най-целесъобразното решение, което да гарантира, че изграждането или неизграждането на централата няма да доведе до тежест и загробване на бъдещите потребители”, каза по време на дебата в Народното събрание Александър Ненков от ГЕРБ.

„Отлагането на каквото и да било решение за „Белене” е най-лошото възможно решение. Проектът остарява, оборудването също”, категоричен беше Таско Ерменков от БСП.

Снимка: Ладислав Цветков

„Ние казваме: „Съгласни сме да се провери пазарната състоятелност”, отбеляза и Данаил Кирилов от ГЕРБ.

Според Жельо Бойчев от БСП проектът за решението на ГЕРБ се чете като липса на доверие към министъра на енергетиката и правителството.

„Има решение на българския парламент, което твърди, че площадката е сеизмична и прекратява изграждането на ядрената мощност. Първият въпрос, който ще задам, ако съм от страната на инвеститора, ще е: „Вие точно какво правите?”, отбеляза Бойчев.

„Технически имаме един безопасен обект в, разбира се, сеизмична зона”, посочи Валентин Николов от ГЕРБ.

„Понеже започнахте да се надскачате кой е повече за проекта – ние сме най-много за АЕЦ „Белене”, каза пък лидерът на „Воля” Веселин Марешки.

Павел Шопов от „Обединени патриоти” попита защо от ДПС са против. „Защото осъществяването на този проект е против турския национален интерес”, заяви той.

„Проектът е руски. Държавата ще участва ли? Как преценихте, че апортната вноска с реакторите ще бъде 30%”, попита на свой ред Рамадан Аталай от ДПС.

Снимка: Ладислав Цветков

А докато в парламента решаваха, отвън противниците на проекта протестираха. От „Демократична България“ припомниха, че обжалват размразяването на АЕЦ „Белене“ в съда.

„За съжаление, българският парламент е гумен печат на Бойко Борисов. Но съдебната власт би трябвало да е независима“, каза съпредседателят на формацията Атанас Атанасов.

Според него проектът е икономически неизгоден, сеизмично и екологично опасен. По думите му в него няма нищо полезно.

Снимка: Ладислав Цветков

Поетът Николай Колев – Босия мяташе яйца по Народното събрание. Неговият протест е срещу държавата като цяло.

Снимка: Ладислав Цветков

В протеста се включиха и хора от района на Белене, които се притесняват, че проектът застрашава земеделието там.

За други от Белене обаче централата означава работа за целия регион.

Протестите срещу АЕЦ „Белене“ ще продължат.