Новото ръководство на болница „Лозенец“ не може да поеме управлението. Причината е съдебен иск, който е подал бившият ѝ началник проф. Любомир Спасов.

Проф. Спасов беше отстранен заради съмнения за финансови злоупотреби и нерегламентирани трансплантации.

В иска, който спира встъпването в длъжност на новото ръководство, се  посочват мотиви като незаконосъобразност на процедурата по освобождаване и назначаване на членовете на съвета на директорите.

Пред БГНЕС зам.-здравният министър д-р Димитър Петров интерпретира иска като опит досегашният директор да остане начело на болницата. Според Петров  това може да доведе до укриване на факти и доказателства.

Макар че задължително условие за трансплантация от жив донор да е роднинска връзка между него и реципиента, съмненията за трансплантации извън закона в „Лозенец“ дошли не заради документи, а  заради предупреждение за такива в други страни, обясни бившият директор на Медицинския надзор Росен Иванов.

„Това послужи като повод да прегледаме по-внимателно нашите документи. Направихме запитване до посолствата на съответните страни. След няколко месеца получихме отговор от Германия. Едно писмо, от което се разбираше, че едно лице го няма в техните регистри“, обясни Иванов.

Проверката обаче дошла, след като трансплантациите вече били извършени.