Ново развитие по случая с „неизвестния Яворов“. Фалшиви са стиховете, писмата  и документите на големия български поет, превърнали се в сензация преди 3 месеца. Това установи проверка на Министерството на културата, назначена от Боил Банов веднага след публикуването им.

Снимка: btvnovinite.bg

Откритията са на колекционера Христо Павлов, който на 3 януари ги продава на фондация „Яворов“ за 27 хиляди лева.

„Той знаеше за нашия жив интерес, постоянен и че желаем да ги купим, да останат в България. Защото той няколко пъти спомена, че май интерес от македонски бизнесмени, от други хора“, разказа Тодор Иванов от фондация „Яворов“ след придобиването на находката.

Снимка: btvnovinite.bg

Веднага се появиха съмнения, че почеркът на поета, датировките и адресите на писмата са фалшиви.

Снимка: btvnovinite.bg

„Като отвори през годините човек писмата на Яворов, като стигне дори до предсмъртните писма, които той изпраща на брат си, на Тодор Александров и на още пет-шест приятели, тогава когато пише с пробит череп, със засегнат очен нерв, той пише по-красиво, отколкото като тези драскулки, които ни се представиха“, казва архивистът Станислав Станилов.

Снимка: btvnovinite.bg

Според министъра на културата всички по веригата на фалшификацията ще понесат наказания.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това няма да се размине току тъй. Има хора, които некомпетентно, прибързано, емоционално, това са и хора родолюбци, които искат да съдействат да се открие нещо важно за българската култура“, заяви министърът на културата Боил Банов.

Пред bTV колекционерът Павлов каза, че не се чувства виновен, защото не е специалист, но е минал през експертиза.

„Това е обидно за нашите предци, които направиха тази България, а те имат достатъчно заслуги“, смята архивистът Станислав Станилов.

Следствието срещу поръчителите и извършителите на фалшификацията все още не е приключило. Търсят се  доказателства, които да издържат в съда.