Новият орган, който американски учени откриха, се намира в различни части на тялото - в кожата, в стената на кухите органи, в мускулите. Органът се нарича – интерстициум и е открит при изследване със специален лазарен микроскоп.

Според американските учени новооткритият орган досега е бил подценяван. А ролята му може да се окаже ключова за разпространението на рака.

Почетният ректор на Медицинският университет - София академик Владимир Овчаров обаче обяснява, че в научната публикация не се споменава нов орган. Там се описват подробно пространства около лимфните капиляри, които и досега са били известни на науката.

„Това, което е между колагенните снопове и еластичните снопове, което ние наричаме основна субстанция, те това го наричат интерстициум. То е гелоподобна материя”, обясни акад. Овчаров.

Учените са установили, че в началото на капилярите, междуклетъчното вещество е по-течно. Вероятно, именно чрез него ракови клетки навлизат в лимфните капиляри и оттам до лимфните възли и така започва разпространението на разсейките. Академик Овчаров обаче е скептичен, че откритието ще доведе до пробив в борбата с рака.