Американски учени определиха кои са рисковите места, на които можем да се заразим с COVID-19. Класирали са опасността от едно до девет. Когато тя е от последна степен – трябва да спазваме усърдно физическа дистанция от 2 метра, да сме с маска и да се дезинфекцираме.

Според учените най-опасни са баровете и спортните стадиони, те са оценени с „9“. Кината и театрите са по-малко рискови, оценени са с „6“. С „5“ е оценен рискът от посещение на търговски център. С „4“ – чакалните в лекарските  кабинети и ресторанти на открито. С „1“ или най-безопасно е, ако си поръчаме храна онлайн или играем тенис.    

Снимка: btvnovinite.bg

С оценката на петимата лекари от щата Мичиган са съгласни и родни медици. Въпреки резултатите – на Националния стадион „Васил Левски“ предстои голям мач. От управата на спортното съоръжение уверяват, че ще бъдат взети всички мерки за финала на Купата на България на 1 юли.

„Всички, които идват на мача трябва да спазват трите „Д-та“ – дисциплина, дезинфекция и дистанция“, каза Стефан Капралов, президент  на Професионалната футболна лига.

На срещата между ЦСКА и „Локомотив“ Пловдив зрителите ще бъдат не 4 хил., а до 12 хил. Те ще сядат не само през място. За по-голяма сигурност феновете, които ще дойдат да гледат мача, ще бъдат разположени през ред. Ще бъдат раздавани и маски на влизане на стадиона.

Снимка: btvnovinite.bg

„Отивате  в магазина, отивате в мола – слагате маската, ние казваме, че не е задължително, но е препоръчително. За многократна употреба са, дават се при влизането“, допълни Капралов.

Сред местата с най-висок риск от заразяване са тези, на които има големи струпвания от хора – като по трибуните на стадионите или нощните заведения, предупреждава пулмологът д-р Александър Симидчиев.

„Защото там се събират хора, които се възприемат за здрави, а не всички са. Когато се допуснат 12 хил. човека – тези хора викат, те отделят голямо количество. От тези 12 хил. поне 30-тина ще бъдат заразени“, заяви медикът.

„Ако някой отбор вкара гол – какво да направим ние? Надявам се, че хората са разумни и ще пазят не само себе си, а и околните“, уточни Капралов.

Освен за трите „Д-та“, за „К“ – контрола на стадиона, ще се грижат стюардите. И призовават феновете към дисциплина.