Екип на bTV се натъкна на друго сметище, пълно с леснозапалими отпадъци, само на около километър от депото, което се запали под магистрала "Струма".

Властите обявиха, че причината за огъня са натрупани под моста на магистралата различни по вид отпадъци на частна фирма. АПИ внесе сигнал в прокуратурата срещу собственика на предприятието за вторични суровини.

Междувременно откриха наличие на серен и азотен диоксид в село Блажиево - най-близкото населено място до пожара край Дупница. Данните показват, че те не са опасни за здравето на хората. Останалите показатели са под минимума, съобщиха от РИОСВ-Перник за bTV.

Задимяването в селото е в следствие на кумулативен ефект от запалилите се отпадъци и на горския пожар в близост до населеното място.

По думите на експертите фирмата незаконосъобразно разширява терена за складиране на отпадъци край магистрала „Струма”. Последната проверка е от май тази година. Трябвало е в двумесечен срок да премахне отпадъците.

В годините неведнъж са налагани глоби на фирмата, включително такава в размер на 8000 лева. Предстои налагане на нови глоби. Най-вероятно е да се стартира и процедура за отнемане на лиценз.