Африканската чума продължава да настъпва у нас. След Русенска област, заради заболяването, обявиха бедствено положение и в областите Плевен и Разград.

Заразата достигна и още една голяма свинеферма - в русенското село Бръшлен, където ще бъдат евтаназирани всичките 40 хиляди животни.

Снимка: bTV

Нови случаи са регистрирани при домашни животни и във Враца, Плевен и Велико Търново. Така огнищата на африканска чума при домашните свине вече са 20.

Междувременно стана ясно, че властите вече са потърсили финансова помощ от Европейския съюз.

Положителните проби са от свинекомплекса в Бръшлен, но и в този случай преносителят на зараза не е ясен. В домашните стопанства в селото от година хората не отглеждат прасета.

Болестта споходи фермата в селото след тази в Николово. Отстоянието между двете села е 25 км. Мерките изискват животните във фермите да бъдат умъртвени, което на практика означава евтаназия за близо 60 000 прасета.

Снимка: bTV

В свинекомплекса в Бръшлен се отглеждат 40 000 прасета. Последните седмични проби сбъдват най-страшните очаквания на собствениците.

Положителният резултат в село Бръшлен е установен в късния следобед вчера.

Умъртвяването на животните ще започне незабавно. С цел да се предотврати разпространението на заразата, ще бъдат загробвани на място. Само на няколко километра.

Снимка: bTV

От Агенцията по храните увериха, че всички свинеферми са под активен надзор от служителите и изпращат проби всяка седмица. 

Според ветеринарния специалист Любомир Лазаров е важна и технологията.

"Най- малко поне десет метра дълбочина. Трябва да се покрива със слой пръст, с дезинфекция, с дезинфектанти се пресова там мястото", обясни Любомир Лазаров, село Бръшлен.

Мъжът обслужва свинекомплекса в Голямо Враново. От днес е спрян от работа, за да не внесе заразата и там.

Снимка: bTV

Според Агенцията по храните вероятните причини за разпространение на болестта са още нерегламентираният внос на фураж и битовите отпадъци, които също могат да са преносител на заразата.

От свинекомплекса в Николово изключват заразата да е стигнала до животните през фуража.

"Ако продължават така да се твърди, че заразата е във фуража, следващите потърпевши ще са зърнопроизводителите. От една страна ще имаме гробница от погинали прасета от болестта, от друга страна ще бъдем задръстени от зърно, защото ще ни спрат износа на фураж", заяви Корнелия Харитонова – съсобственик на свинекомплекса в с. Николово.

До момента от фермата в Николово са умъртвени 5000 от общо 17 000 прасета.

Освен в Русе бедствено положение заради болестта е обявено още в областите Плевен и Разград.

А единственият действащ към момента екарисаж у нас е във Варна.

От над 10 екарисажа по времето на социализма в момента единственият действащ е този във Варна. От ръководството му уточниха, че на този етап не са търсени за съдействие от властите във връзка с африканската чума.

"Екарисажът има капацитет 60 тона на денонощие – обезвреждане на странични животински продукти и трупове на умрели животни", обясни Георги Недев, гл. икономист в Екарисаж – Варна.

Може да обезврежда по около 600 прасета за 24 часа.

"Извършва се една термична преработка със стерилизация под налягане", каза още Недев.

Снимка: bTV

От Екарисажа са категорични, че могат да започнат процеса веднага в случай на нужда. Имат сключен договор с Агенцията по храните за обезвреждане на трупове и странични животински продукти от влизането на България в Европейския съюз до началото на миналата година.

"Други фирми имат договори да извършват тази дейност”, обясни още Недев.

Но то няма други екарисажи?

Доколкото ми е известно няма в момента работещи, но пак казвам, компетентен орган е Агенцията по храните.

Така в случай на нужда, тепърва трябва да се договарят условия.