Ново изследване  показва, че COVID ограниченията, електронното обучение, забавленията на закрито като гледане на повече телевизия и играенето на видеоигри водят до драстично повишаване на случаите на късогледство при децата.

Проучването, цитирано от "Гардиън," сравнява резултати от очни прегледи на 120 000 деца между 6 и 8-годишна възраст. Те са разделени на две групи, като едните са изследвани през 2015 г., а другите  между края на 2019 г. и 2020 г.

Учените установяват приблизителна годишна честота на късогледство от почти 30% в групата от COVID ерата, в сравнение с малко под 12% в групата преди пандемията, което предполага 2,5 пъти увеличение на късогледството.

„Пандемията от COVID-19 се превърна в много добро извинение за страшно много неща. Тя наложи обучение онлайн, което разбира се трябва да се извършва, защото децата трябва да се обучават, но през останалото време не е задължително те да бъдат пред екрани и това да продължава с часове“, заяви д-р Росица Лолова.

Учените са единодушни, че всички екрани трябва да се изключват един час преди лягане. Това е полезно за по-добър сън и за здравето на очите на децата.

„Бих ги посъветвала да се огледат колко шарен свят имат около себе си, колко други неща да правят“, добави психологът Елена Мечева.

Лекари съветват дистанцията между устройството и очите да е най-малко 35 см.

По темата работи и стажант-репортера Ниа-Катя Бързакова.