Новият служебен кабинет дебютира в Брюксел. Правителствена делегация, оглавена от министър председателя Марин Райков, е в европейската столица за опознавателни срещи. Основната цел е да се придвижи напред пакета от мерки за либерализация.

Часове преди европейската администрация да излезе във Великденска ваканция, ключовите фигури на служебния кабинет ще проведат срещи, за да представят третия пакет от мерки за либерализиране на енергийния ни пазар. В правителствената делегация са и служебният вицепремиер и министър на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева, както и служебният министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев.

Марин Райков ще се срещне по обед с председателя на Европейския Съвет Херман ван Ромпой и с генерлния скеретар на НАТО Андерс Фог Расмусен. Вицепремерът и министърът на енергетиката ще разговарят с комисарите по енергетика и регионално развитие. Главната тема на дискусиите е либерализационният пакет за енергетиката и санкцията, наложена на страната ни, за частично изпълнение на европейските енергийни директиви.

Случаят е представен на вниманието на Европейския съд и България рискува да й бъде наложена санкция от над 8000 евро на ден от датата на постановяване на решението до окончателното въвеждане на директивата.