Диалог е ключовата дума, на която ще заложа – ако се появяват конфликти по околната среда, това обикновено са между местните власти и желанието на активни природозащитници да опазят определени обекти. Тогава е нужно да се балансират позициите. Така в първото си телевизионно интервю – за bTV, новият министър на околната среда и водите обясни каква ще е основната й линия на работа по проблемите на повереното й  ведомство.

Искра Михайлова, която е вторият еко министър от ДПС след Джевдет Чакъров, който оглавяваше ведомството в правителството на Станишев,  подчерта, че е радетел за природата и няма да допусне нейното разрушаване.

В същото време обаче тя засегна теми, които се оказаха „взривоопасни” за българското общество по отношение на околната среда – шистовия газ и безразборното строителството в планините и по Черноморието.

Според Михайлова не е разумно да се казва „не” на нещо преди то да е проучено. Един меморандум е временна мярка, трябва да се види къде е опасно и евентуално къде биха могли да се правят проучвания за шистова газ и едва тогава да се каже „не, защото”, подчерта екоминистърът.

Тя посочи още, че към момента Витоша не е достъпна за хората и има много какво да се направи в тази посока без да се нарушава природата. „Няма места за почивка, няма добри и обезопасени пътеки - трябва промяна, за да се промени състоянието на парка, а не да се презастрои с хотели”, добави Михайлова.

Тя се ангажира с евентуалното премахване на практиката за изхвърляне на фекалии в Черно море от началото на 2016 г. Забраната на найлонови торбички обаче не стояла на дневен ред, тъй като „екологичните норми трябва да станат осъзната част от живота ни, не налагана със сила”.

В заключение Михайлова подчерта, че не се притеснява от компрометиращите информации за нейния съпруг, който е бил шеф на Държавния резерв и срещу когото се водят две дела за злоупотреби. „Едно по едно обвиненията срещу него отпадат в съда и аз вярвам, че той ще изчисти името си”, увери новият екоминистър.