Новите 14 термокамери на граничния пункт „Капитан Андреево“ дават отклонения и не са достатъчно ефективни за установяването на пристигащите у нас заразени с COVID-19. Това твърдят експерти пред bTV. Как работят камерите, купени по спешност заради коринавируса и какво отговарят институциите?

Термокамерата на „Капитан Андреево“ засича шофьор на тир с температура над 38 градуса.

Подложен на втори тест с друг термометър, се оказва, че тревогата е фалшива.

Разликата при измерването с безконтактен термометър и термокамерата е 2 градуса.

„Шофьорите на тежкотоварни автомобили стоят доста време в кабините и това също се отразява  по някакъв  начин“, обясни д-р Соня Димитрова, директор на РЗИ-Хасково.

Изпробваме лично точността на термокамерата - отчита 37,4 градуса. Мерим отново температурата, но с обикновен термометър. Резултатът отново не е в полза на термокамерата. Термометър отчита 36 градуса.

Експертът термограф Анатолий Цаков твърди, че недобрата прецизност е резултат от избора на държавата да купува термовизионни, а не термографски камери. Избраните само отчитат наличие на човек или животно, без прецизност.

„Те са кaмери, които преди всичко са предназначени за видеонаблюдение, тоест, не за измерване на температура. Освен това е видно от спецификацията. Ако погледате спецификацията, максимална точност плюс-минус 20 градуса за единия модел и плюс минус 10 за другата. Плюс минус 10 градуса за по-добрия модел“, коментира Анатоли Цаков.

Според работната група камерите изпълняват задачата, за която са купени. Допълнително устройство към 14-те камери на „Капитан Андреево“ би трябвало да сведе отклонението до половин градус, твърди министерството в отговор до bTV.

„Може би наистина ще има такива отклонения, защото времето става топло“, каза д-р Соня Димитрова.

Общо на „Капитан Андреево“ и на пункта с Гърция „Капитан Петко войвода“ има 17 термокамери. РЗИ–Хасково ги купува за 123 850 лева, след пряко договаряне, в което е участвало една  фирма, предварително посочена от Работна група на Министерство на здравеопазването и МВР.