88 нови териториални експертни лекарски комисии (ТЕЛК) се очаква да заработят след средата на юни. Това става факт след промените, с които общинските и държавните болници бяха задължени да разкрият поне по една комисия.

Така при сега действащи 80, те ще станат двойно повече.

В тези комисии трябва да влязат началниците на клиниките и отделенията или посочени от тях лекари, но във всеки ТЕЛК трябва да има поне трима медици, както и резервни членове.

Някои лечебни заведения отказват да разкрият комисии основно заради липса на лекари за тях.

Очакванията са, че с новите комисии проблемите ще намалеят.

„В срок до края на м. май предстои (експертна комисия към Министерството на здравеопазването да направи) оценка на новоразкритите ТЕЛК и до колко определените състави на комисиите отговарят на нормативните изисквания“, уточниха от Министерството на здравеопазването.

Оттам твърдят, че малка част от болниците са отказали да сформират комисии заради недостиг на лекари.

Проблемът е основно в общинските, казва директорът на чирпанската болница.

„Ние се задъхваме за кадри. Първото, с което и те въстанаха – „Ако и туй ни накараш да правим, смятай, че сме си тръгнали“. Голяма част са пенсионери от тия лекари. Другото – „Ти луд ли си, ние не сме компетентни“. Казах им че ще има обучение. Обучението щеше да е онлайн, а сега - присъствено. Което значи, че аз трябва да ги откъсна, за сметка на лечебното заведение“, обясни д-р Неделчо Тотев, управител на МБАЛ-Чирпан.

Заради страх да не бъдат наказани, от Сдружението на общинските болници ще атакуват в съда промените. От Министерството тепърва ще мислят как да процедират с нарушителите без комисии. Санкции не са предвидени.