Официална процедура по предаването и приемането на властта се състоя в почти всички министерства.

Като че ли най-емоционално премина официалната част в икономическото министерство, където бившият вече вицепремиер и министър на икономиката - Корнелия Нинова отстъпи  министерското кресло на Никола Стоянов -  човек, който самата тя преди няколко месеца уволни като шеф на борда на ВМЗ-Сопот.  

Стигна се и до размяна на реплики. В останалите министерства процедурата премина с отчети за свършеното и набелязване на задачи за бъдещето.

С кратко ръкуване Корнелия Нинова и Никола Стоянов си предадоха министерския пост. Дали икономическото министерство остава в добри ръце – Нинова не отговори конкретно. Но  подчерта – очаква реваншизъм от служебния кабинет.

„Специално съм удостоена с тази чест да бъда сменена от човек, когото съм уволнила. Можеше президентът да прояви повече въображение и да ме смени с господин Михаилов от Кинтекс, срещу него поне има 2 дела. А срещу Стоянов само една проверка“, каза Корнелия Нинова, бивш вицепремиер и министър на икономиката. 

„Не знам, че има проверка срещу мен, тепърва ще се запозная. Аз ще съм безкомпромисен с всичко незаконно, но с всичко законно аз ще надграждам“, каза Никола Стоянов, служебен министър на икономиката.

И от икономическото към финансовото министерство. Асен Василев се похвали, че оставя финансово стабилна държава с излишък от 1,5 млрд. лева. А неговият наследник Росица Велкова очерта приоритетите, по които ще работи: Осигуряване на средства за повеждане на изборите, изпълнението на държавния бюджет за 2022 г., събираемостта на приходите.

С поздравления за добре свършена работа и приемственост. Така премина церемонията в министерството на правосъдието.

Бившият вече министър на здравеопазването Асена Сербезова посрещна служебния министър с отчет. За свършеното и за това, което остава да се довърши.

В енергийното министерство, служебният ресорен министър опита да внесе спокойствие:

"Ще успеем да нормализираме ситуацията, да осигурим спокойствие за зимния период и ще осигурим стабилна база за работа на следващия редовен кабинет."

Намаляване на напрежението в транспортния сектор ще е основният приоритет на вицепремиера и министър Христо Алексиев.  В земеделието – Явор Гечев ще продължи работа по нужното законодателство в сектора. В социалното - ще се стремят към последователност, надграждане и развитие на прилаганите политики.  Служебният министър на иновациите и растежа Александър Пулев обяви, че ще осигури ефективно и устойчиво управление.  

А основната амбиция на служебния спортен министър Весела Лечева ще бъде да внесе спокойствие в българския спорт две години преди Олимпиадата в Париж.

В част от министерствата днес нямаше официално предаване  на постовете.