Всички ученици в общини с повече от 750 болни от COVID-19 на 100 000 ще се обучават онлайн от 21 октомври (четвъртък). Към момента това са София град, както и общини в областите Видин, Габрово, Кюстендил, Монтана и Перник.

Заболеваемостта в столицата е 812 на 100 000 за последните 14 дни, обяви столичната здравна инспекция.

Лилия е майка на три деца и е против затварянето на училищата в столицата.

"Вече трета учебна година децата ни са поставени в изолация, минават курс на обучение, който по-скоро е симулация на обучение", казва тя. Според нея деца имат нужда от социалните си контакти в училище и от личното общуване с преподавателите.

Снимка: btvnovinite.bg

От софийския оперативен щаб предложиха малките ученици от 1 до 4 клас да останат присъствено поне до края на седмицата, а всички останали да преминат онлайн.

"Все пак говорим за стотици училища, хиляди родители трябва да се настроят към промяната в ситуацията", отбеляза зам.-кметът Дончо Барбалов.

За Ники, който е първокласник в Перник обаче, вече е ясно, че от утре вместо на чина, ще пише буквите у дома. С обучението онлайн ще помага майка му, която също ще трябва да си вземе отпуск или да работи от вкъщи.

"Ще се наложи да си остана вкъщи, защото  е много  мъничък, няма как да се справи сам. Мисля, че това е правилното решение в този момент", смята майката Мария Минчева.

Учители и директори се надяват затварянето на училищата в града да не продължи повече от 2 седмици.