В проектокабинета на "Има такъв народ" номиниран за министър-председател е Николай Василев, който е икономист и финансист. От ИТН съобщиха, че кандидатите за министри ще споделят идеите си, когато партията получи мандат за съставяне на правителство. 

Всички те, с изключение на Станислава Армутлиева, отказаха коментар или не отговаряха на телефоните си.

Премиерът в проектокабинета на "Има такъв народ" – Николай Василев, е достатъчно познат на публиката с опит във властта.

„В България има няколко големи позитива. Най-голямото ни богатство са хората, това не са само планините и реките. В България има много добри хора във всяко отношение – и умни, и красиви“, каза през юни тази година в сутрешния блок на bTV Николай Василев.

Василев е министър на икономиката от 2001 г. до 2003 година и министър на транспорта и съобщенията от 2003 г. до 2005 г. в правителството на НДСВ, ДПС и "Новото време". По време на Тройната коалиция е министър на държавната администрация и административната реформа.

Номинираният за министър на икономиката Любомир Дацов беше зам.-министър на финансите в два кабинета - на "Сакскогбургготски" и "Станишев".

Един от експертите, според когото хората няма да усетят негативен ефект от въвеждането на еврото.

„Ние сме във валутен борд, нека да го напомня, валутният борд фактически е 60 % евро - левът е вързан към еврото, валутният курс не е плаващ, за да има възможност за спекулация“, е едно от изказванията на Любомир Дацов.

„Има такъв народ“ поверява културата в ръцете на Станислава Армутлиева. Тя е част от управителните съвети на ПРОФОН и Българска асоциация на музикалните продуценти.

Пред bTV каза, че ще коментира по-подробно идеите си през следващите дни, но е с позитивна нагласа и от 30 години мисли какво иска да направи.

Велислава Петрова, която е номинирана за здравен министър, е доктор по вирусология. Често коментира теми, свързани с COVID пандемията.

„Когато знаем, че вирусът има 3 процента смъртност, ние се притесняваме от ваксина, която има 3 процента алергии“, заявява тя през януари тази година.

За пръв път ключовите ресорите - финансите и отбрана ще бъдат оглавени от жени. За финансист № 1 на кабинета е определена Мария Бойчинова, а отбраната поема Теодора Генчовска.

Петър Илиев - номиниран за министър на правосъдието, ще трябва да се заеме с очакваната съдебна реформа.

Номинираният за спортен министър Радостин Василев е юрист по образование и адвокат на ЦСКА. В последния парламент застана начело на правната комисия  и беше основен защитник на промените в Изборния кодекс. 

"Къщата е изключително наводнена и се налага поне покривът да се оправи Досега все на парче сте изменяли", коментира той през април 2021 г.

В обявения от Слави Трифонов кабинет няма министър на екологията и на еврофондовете, но има министър без портфейл по ромските въпроси - Антония Валентинова. 

За вицепремиер и министър на вътрешните работи е номиниран проф. Николай Радулов. Също вицепремиер и външен министър ще е Ради Найденов. 

Нови и млади лица са номинираните за ресорите - образование, здравеопазване и спорт.

Също и за социална политика, земеделие, туризъм, енергетика, транспорт и регионална политика.