Централната избирателна комисия започва да приема документи за регистрация на партии и коалиции за участие в изборите за президент и вицепрезидент,... и за народни представители, насрочени на 14 ноември.

Една от интригите е как ще участва новият политически проект "Продължаваме промяната". Търсенето на партньори е в ход.

Една от партиите, които са готови да участват в коалиция с проекта на министрите Петков и Василев е ВОЛТ. Те предлагат и свои кадри, но от „Продължаваме промяната“ обаче са категорични, че няма да взимат от други формации хора за листите си.

Докато текат тези преговори две от досегашните парламентарни сили предложиха споразумение на „Продължаваме промяната“: Мая Манолова говори за следизборно споразумение, докато Христо Иванов настоява всички трябва да мисли в посока общи листи и общо явяване

Сред основателите на проекта „Продължаваме промяната“ е Калина Константинова от екипа на Кирил Петков в икономическото министерство. Познава го от 15 години и е преподавала в харвардския курс на Петков и Василев в Софийския университет.

„Ние сме наясно, че това, което бихме искали да направим, е да имаме собствена партия, с която да излезем на изборите и няма физическо време да се случи. Оттук нататък трябва да намерим тези единомисленици, които да отговарят на нашите условия, които са: да не искат пари, да не искате промяна на политиките и нещата, които искаме да се случат и  да не искат да редят хора в листите на партията“, заяви Константинова в „Тази сутрин“.

От продължаваме промяната са категорични, че няма да крадат депутати от други партии. От Волт обаче са готови като коалиционен партньор да им дадат кандидати.

„Ние не сме поставяли условия, на нас ни хареса заявката, която беше дадена и която чухме не само по медиите, но и когато се срещнахме лично, че се търсят почтени хора които да работят за България. Мисля, че ВОЛТ има много такива, които да се включат и да помогнат на този проект“, заяви Настимир Ананиев от ВОЛТ.

Снимка: btvnovinite.bg
От „Изправи се БГ! Ние идваме!“ смятат, че е най- реалистично да се споразумеят за коалиция на промяната и устойчиво мнозинство в парламента след изборите

„Да е ясно за гражданите, гласувайки за всеки един от трите субекта, че гласуват за следваща управленска коалиция, която стъпва на платформата на промяната“, заяви Мая Манолова.

Снимка: btvnovinite.bg

От „Демократична България“ пък настояват за предизборна коалиция. В предаването на bTV „Лице в лице“ Христо Иванов обясни защо:

„Без да позволим разпиляване, да направим не просто аритметичен сбор, а да потърсим синергичен ефект, да направим заявка, че можем да градим мостове, че можем да договаряне коалиции, което е препъникамъка в два поредни парламента Това е пътят една съвместна коалиция да си гарантира първото място или поне място в първите две, така че да си гарантира, че ще получи мандат“.

От „Продължаваме промяната“ засега не са коментирали тези предложения.

От този вторник започва регистрацията на партиите и коалиции за изборите две в едно.
Крайният срок е 29 септември. До 12 октомври трябва да приключи регистрацията на кандидатите за президент и вицепрезидент.

Снимка: btvnovinite.bg

На 13 октомври ЦИК ще определи номерата в бюлетината с жребий, а на 15 октомври се открива предизборната кампания.