През последната седмица на декември (25-31 декември) новините и актуалните предавания на bTV ще представят тематичен обзор на календарната 2023 година през погледа на фактите, историите и добрите примери.

В специални репортажи редакцията на bTV Новините ще припомни най-интересните и важни моменти, които се отразиха на живота през последната година. Място в обобщението ще намерят вътрешно-политическите теми, статистика за населението и демографските прогнози, онлайн пазаруването, истории за постиженията, успеха и иновациите, температурните рекорди, влизането в сила от 1 януари на социални мерки и данъчни изисквания. В коледно-новогодишните дни дежурните екипи на bTV ще бъдат на всички точки в страната и чужбина, за да покажат актуалната обстановка, пътуванията за празниците, ситуацията на граничните пунктове на външните ни граници.

„Малкият коментар“ се завръща в bTV Новините в част от празничните дни. Любимият телевизионен сегмент ще срещне зрителите с малчуганите на 24, 25 и 31 декември, веднага след новините в 19.00 часа с водещи Иван Георгиев и Лиляна Боянова. Децата ще разкажат през своя поглед как изпращат старата и посрещат новата година.

Четири специални издания на „bTV Репортерите“ ще бъдат излъчени на Коледа и Нова година. На 23 декември Петя Дикова и операторът Александр Осиченко ще пренесат зрителите във вълшебния свят на Андре Рийо, а на Бъдни вечер Николета Хаджийска и операторите Тони Петров и Борис Пинтев ще разкажат за българските светци и сбъднатите чудеса на вярващите. Имат ли бъдеще предметите от миналото - стъклени играчки за елха, дървени кончета за игра и музика на грамофонни плочи? Приказката ще представят на 30 декември Десислава Ризова и операторът Иван Филчев, а в новогодишната вечер на 31 декември, Канна Рачева и операторите Добромир Иванов и Борислав Мавров ще покажат срещи с хора, които белязаха 2023 година, открехвайки вратата на 2024 година.

Сутрешният блок на bTV „Тази сутрин“ от 25 до 31 декември ще е с начален час 7 часа, а двамата водещи ще бъдат на ротационен принцип. Златимир Йочев ще води на 25 и 26 декември, а Мария Цънцарова - на 27, 28, 29 декември. В първите работни дни на 2024 г. водещите се завръщат заедно на екран в ранния сутрешен ефир на bTV.

„Тази сутрин“ ще направи вълнуващи срещи на зрителите с вдъхновяващи личности в специалната „Седмица на духа“. В дните на Рождество Христово екипът на предаването ще покаже истории за спасение, успехи и живот в името на другите, истории за силата на духа. Палитрата от гости обещава много интересни събеседници - българските кралици на шаха, които покориха европейския връх, Анджела Родел с награда Букър за превода на романа на Георги Господинов „Времеубежище“, студентката по медицина Габриела Върбанова, която спаси дете, ударено от мълния в Русе, българските пещерняци, извадили американски учен от дълбока пещера в Турция и издирвали хора след разрушителните земетресения, и ученикът Георги Пашалиев, постигнал исторически успех в областта на изкуствения интелект. Всичко това в „Седмица на духа“ от 25 декември в „Тази сутрин“!       

     

Делничното предаване „Лице в лице“ с водещ Цветанка Ризова ще посреща актуални гости от обществено-политическия живот до 22 декември и ще премине в новата година с първо издание на 2 януари.

В четирите празнични уикенда (23-24 декември, 30-31 декември), „Тази събота и неделя“ ще се излъчва от 08:00 до 10:00 часа с истории за спасението, вярата и надеждата. Бесте Сабри ще има ексклузивна среща с премиера Николай Денков и проф. Славка Чолакова, а Митьо Маринов ще разкаже за Васил Василев – Зуека и за неговия живот извън България. В рубриката „Насреща с Петя Дикова“ зрителите ще се докоснат до Христо Стоичков, Васил Найденов и Петър Стоянович, а в „Личностите“ Кристина Газиева ще сподели историята на квантовия физик Марин Буков.

Обичаното публицистично предаване „120 минути“ с водещ Светослав Иванов ще запознае зрителите с вълнуващи гости навръх 24 декември и ще продължи с първо предаване за новата година на 7 януари. Лазар Радков, Йордан Камджалов, Старозагорският митрополит Киприан, водещите в bTV Новините Иван Георгиев и Лиляна Боянова, ще бъдат сред гостите в последното издание за календарната година.

На 24 декември документалната поредица „bTV разказва“ ще покаже втора част на „Пътят на чудесата: От свети Николай до Дядо Коледа“ – история за това как Св. Николай се превръща в дядо Коледа. Разкази от Демре, Мира, Патара, Кеймбридж и София. Какво са чудесата? Гледната точка на историците, духовниците и хората.

Предаването „Защо, господин министър?“ се завръща в ефира на bTV с Жени Марчева на 7 януари.