Новият състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) положи клетва в тържествената зала на Върховния касационен съд (ВКС).

Министърът на правосъдието Цецка Цачева определи като най-важна задача на новоизбраните съдебни кадровици да върнат доверието на гражданите в правораздаването.

Част от магистратите (сред които - и шефът на ВКС Лозан Панов) посочиха като цел номер едно избора на шеф на Върховния административен съд (ВАС) и се обединиха около мнението, че процедурата трябва да започне отначало. Това ще се случи, ако утре президентът Румен Радев откаже да подпише указа за назначаването на избрания вече Георги Чолаков.

На първото си заседание кадровиците избраха Боян Магдалинчев за представляващ ВСС, той беше предложен от Георги Колев. За него гласуваха Йордан Дамянов, Калина Чапкънова, Йордан Стоев, Георги Кузманов, Евгени Диков, Сотир Цацаров, Гергана Мутафова, Пламена Апостолова, Светлана Бошнакова, Боян Новански и Пламен Найденов.

Председателят на ВКС Лозан Панов предложи конкурентна кандидатура - Цветинка Пашкунова (ВКС). За нея гласуваха 9 кадровици - Красимир Шекерджиев, Боряна Димитрова, Даниела Машева, Атанска Дишева, Вероника Имова, Севдалин Мавров и Олга Керелска.

Магдалинчев е заместник на Георги Колев във Върховния административен съд и идва във ВСС от квотата на ГЕРБ. В системата е от 1982 г. Във ВАС е отговарял за отделението, което се произнася по казуси, свързани с концесии, обществени поръчки и актове на КФН и ЦИК.

Снимка: Ладислав Цветков

Той е бил част и от предишен състав на ВСС, когато името му беше забъркано в скандал с подмяна на протокол.

Преди седмица пред журналисти Цачева съобщи, че днес ще обяви мнението си за работата на Съвета през последните 5 години. 

В състава на ВСС остават главният прокурор Сотир Цацаров и председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд – Лозан Панов и Георги Колев. Това означава, че новоизбраният контролен орган става още по-важен, защото ще избира водещите фигури в съдебната система през следващите 5 години.