Новият вицепремиер Марияна Николова запазва ресора, който имаше Валери Симеонов. Тя ще отговаря за икономическата и демографската политика. 

Николова е адвокат по професия, нейният професионален път минава през "Топлофикация", НЕК, а преди новото си назначение – началник на политическия кабинет на Валери Симеонов, пост, за който се е преборила с 10 кандидати.

Снимка: btvnovinite.bg

Преди да бъде избрана Марияна Николова запази мълчание. Вече като вицепремиер, тя поиска толеранс от медиите.

 „Към вас имам една молба, примерно да ми дадете толеранс от една-две седмици, за да се запозная с кабинета и политиките, аз съм готова да отговоря на вашите въпроси", каза вицепремиерът Николова.

Тя посочи, че приоритет в работата ѝ ще бъдат децата и е готова да се срещне с майките на деца с увреждания. Вцирпемиерът още не е решила кой ще е началник на нейния кабинет. 

Снимка: Ладислав Цветков

„Моят приоритет ще бъде икономиката, демографската политика и здравеопазването. Интерес за мен са и децата. Ако ресорът на отговорност е свързан с Агенцията за закрила на детето, аз ще искам да ми бъдат представени конкретни мерки и въпроси, които касаят здравето на децата”, посочи Николова.

Вицепремиерът  не се притесни от липсата на гласове от „Атака” и е готова е за срещи с депутатите. „Аз не мога да коментирам представителите на „Атака”, излъчена съм „Обединение патриоти”, допълни Николова.

Снимка: Ладислав Цветков

Наследявайки поста от Валери Симеонов, Марияна Николова, коментира и думите, заради които  той си тръгна от поста.

„ На първо място аз съм майка и към конкретно дете не бих направила каквото и да е било изказване, моя изказ не е такъв по принцип. Не съм човек, на който наследството тежи, избрана съм за вицепремиер, който да работи в полза на република България.

Снимка: Ладислав Цветков

Майките на децата с увреждания остават пред парламента, но протестите им спират.  „Вчера беше последното наше присъствие от момента на гласуването, протест срещу Валери Симеонов няма”, каза Димитрина Русева.

 Николова посочи, че не знае дали нейният избор ще укрепи кабинета.

„Не мога да кажа дали моята длъжност укрепва кабинета, аз считам, че имам по подкрепа на кабинета и приемственост в последователната политика на правителството за изпълнение на програмата”, каза новият вицепремиер. 

Снимка: Ладислав Цветков

Марияна Николова заяви, че никога не е членувала в НДСВ и не е работила като телевизионна водеща. Тя коментира и Законопроектът за защита от шума в околната среда.

„Той беше внесен в НС, ако бъде одобрен, там има вписани органи и институции, които ще извършват проверки и ще налагат санкции на нарушителите. Ромските сватби – там има голям проблем”, коментира Николова.

Николова допълни, че планира да се срещне с браншовите организации и да коментират какви проблеми има в дребния и средния бизнес. Тя посочи, че трябва да се работи за преодоляване на икономическия дисбаланс между регионите.