Нормално е защитата на децата в медиите да е най-строга, но в останалите области регулацията трябва да отстъпва на саморегулацията, защото това показва зрялост на обществото и на медиите. Това коментира в студиото на „Лице в лице” новият председател на Съвета за електронни медии София Владимирова.

Тя посочи, че именно при нарушаването на правата на малолетни и непълнолетни Законът за радиото и телевизията предвижда най-тежките глоби – от 15 до 30 000 лв.

Владимирова коментира, че телевизиите и радиата може да се чувстват обект на свръхрегулация (в момента няма аналогични закони и контролни органи за печатните и онлайн медиите-б.р.), но същевременно те остават пространство, доста по-свободно от фалшиви новини. „Доверието към традиционните медии е високо”, отбеляза шефът на СЕМ, като според нея хората си дават сметка, че манипулациите по-трудно си пробиват път в ефира.

По думите й мониторингът на съвета е показал, че по време на предизборната кампания почти няма случаи на използване на езика на омразата, „което не може да се каже за онлайн медиите”.

По отношение на работата си начело на регулатора, Владимирова посочи три основни приоритета – запазването на обществения интерес, затвърждаване на позицията на СЕМ като „предвидим и ясен партньор” на медиите и ефективни отношения с останалите държавни органи.

„Имам впечатлението, че хората вярват, че СЕМ ще им обърне необходимото внимание”, коментира Владимирова.