Категорично изборът ми не беше предрешен. Това заяви новият председател на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

Безпрецедентно той беше избран от два състава на Висшия съдебен съвет (ВСС) – от стария и от новия състав, след като президентът Румен Радев върна първото предложение за назначаването му.

По думите на Чолаков в конституционните правомощия на президента е да прецени дали да подпише предложението. „В конкретния случай той е преценил да откаже и върна процедурата във ВСС. Лично аз не се притесних“, каза Чолаков.

Гостът уточни, че встъпва в длъжност на 22 ноември.

Назначаването си за изпълняващ длъжността зам.-председател на ВАС той обясни с освобождаването на поста от Боян Магдалинчев след избирането му за член на ВСС и нуждата някой да върши работата, защото „работата на съда не може да спре“.

„В електроните медии се появиха всякакви неща (че изборът му за председател на ВАС е бил предизвестен, бел. ред.), но аз съм номинация на съдиите от ВАС, не съм предложен от г-н Георги Колев. Нали разбирате, че това са 59 съдии, които са ме подкрепили при проведената процедура на пленума“, посочи той.

Снимка: Ладислав Цветков

Няма никаква предрешеност на избора, това се доказа и от двете гласувания на ВСС“, подчерта Чолаков. По думите му той никога не е бил фаворит на Колев.

Гостът посочи, че досегашното ръководство на съда е направило немалко, но има проблеми в работата, свързани с авторитарния стил на управление на Колев. В своята работа той ще се опита да промени имиджа на ВАС и да го направи по-открит.

Чолаков призна, че във ВАС има роднински назначения, но уточни, че кандидатите са минали през разписаната в закона процедура за кандидатстване и назначаване. При нас те са не повече от 3–4, добави той.

Снимка: Ладислав Цветков

За съмненията за придобитите от него имоти чрез цесии Чолаков посочи, че не ги е декларирал, защото те не подлежат на деклариране. Чрез цесиите той е получил „обещания от определени хора да ми прехвърлят собствеността върху определени имоти през 2021 г.“.

Имотите са договорени от Илиян Петков, с когото Чолаков бил в облигационни правоотношения. „Следваше той да ми върне дадените в заем суми до края на 2011 г. Вместо да ми върне тези суми, той прехвърли тези свои вземания по тези договори“, каза гостът. Имотите са в земеделска кооперация, арендата от тях се плаща на Чолаков, но той не се води техен собственик, добави гостът.

Става въпрос за около 100 декара земеделска земя. Заемът, даден на Петков, бил 50 хил. лв., а арендата – около 100 лв. на декар.

Категорично тези земи не са били отредени за ВЕИ-та, заяви Чолаков. След 2021 г., когато официално стане техен собственик, възнамерява да останат земеделски земи.

Вижте целия разговор във видеото:

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!