Новите 240 депутати ще прекрачат прага на бившия Партиен дом, в който старите народни избраници работиха само един сезон – голямата част от живота на 44 НС премина в сградата с надпис „Съединението прави силата“. На новоизбраните им предстои да започнат мандата си от самото начало на новия адрес.

Заданието на архитекта, проектирал сградата на площад „Народно събрание“ е било сградата да е здрава и красива, но и евтина. През есента на миналата година депутатите се преместиха от нея в бившия Партиен дом, за да им е по-удобно. Сега там има 270 работни места, но при свикване на Велико народно събрание, те могат да бъдат увеличени до 400.

Преустройството на зала "Света София", където се провеждат заседанията, струва малко над 23 млн. лв. – 23 039 041 лв. Над главите на депутатите има стъклен покрив за почти един милион лева - с допълнително затъмнение, за да се ограничи пряката слънчева светлина. Спорове предизвика мястото, на което бяха поставени медиите – далеч от депутатите.

За 15 години работа в институцията Елена Каменова от дирекция „Комуникация“ на НС е разказвала историята ѝ на повече от 150 хиляди посетители: „Най-малките се вълнуват най-често да заемат депутатските банки и да ударят парламентарния звънец, по-големите ученици и студенти търсят среща с народните представители и това е моята задача, да организирам такива срещи, така че младите хора да си зададат въпросите на депутатите“.

Заради COVID епидемията, посетители няма, има онлайн турове. А администрацията се готви за новите попълнения – включително със специален наръчник. 

Сградата на площад „Народно събрание“, която е паметник на културата, вероятно ще стане музей.