Депутатите влизат в нова сграда за откриването на политическия сезон утре, а от трибуната му президентът ще направи обръщение към народа и Народното събрание. 

Става дума за бившия партиен дом, в който досега заседаваха парламентарните комисии. 

Снимка: Ладислав Цветков

В новата пленарна зала има 270 места, те могат да  станат 400, ако се свика Велико Народно събрание и реално депутатите ще стоят по-нагъсто. На президиума са отделени специални ложи за президента и патриарха.

Над ложите е запазена част от орнаментиката на националния герб по времето на социализма по настояване на архитекта. Не са премахнати символите от този период и по външната фасада на сградата.

Снимка: Ладислав Цветков

Новият стъклен покрив обаче придава модерен вид на залата. Върху стъклото са направени допълнителни подобрения, за да се избегнат отблясъците на слънцето.

В старата сградата депутатите най-много се оплакваха от лошата вентилация.

Депутатите ще се хранят с кетъринг, докато не приключи ремонта на бюфета.

Народните представители ще се придвижат с магнитни карти в сградата, а сутрин ще влизат от централния вход при Ларгото, където е протестният палатков лагер.

Снимка: Ладислав Цветков

Достъпът на журналистите до кулоарите е силно ограничен. Заседанията могат да бъдат проследявани през монитори, за пресконференции има определени две места.

Депутатите имат нови работни места, издържани в синьо, но ще гласуват със старата система, защото новата все още не е готова. Предвижда се да правят изказванията си и от място.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!