Веднага започваме комплексна проверка на цялата дейност на Националния исторически музей (НИМ). Така е редно, така трябва да се направи. Това коментира новият директор музея доц. Бони Петрунова, която сменя на поста пенсионирания проф. Божидар Димитров.

Всъщност Петрунова ще заема тази позиция до провеждането на конкурс за нов директор. На този етап тя смята да участва на него, но може и да не се яви, ако прецени, че не е полезна за музея, каза тя в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

На въпрос дали одобрява политиките, които до този момент водеше предшественикът ѝ, тя отговори: „Ние сме много различни, така че е неизбежно да настъпят промени в този музей“.

Снимка: bTV

Досега политиката на музея е била с приоритет към археологията, посочи Петрунова. „Сега, колкото и странно да звучи, ще потърся баланс. Искам малко да се засили етнографията, етнологията, които в момента леко изостават. Музеят работи добре, не може да се каже, че има някакъв изключителен дисбаланс, но е добре да се пипне и в друга посока“, обясни тя.

И сподели, че вече има няколко идеи: „Може би ще промени структурата на музея – тя трябва да бъде обновена, и силно ще наблегна на модернизацията във всичките ѝ сфери. Музеят трябва да влезе в новото време, има нужда от дигитализация, от още по-интересни изложби, интерактивни. Хората вече приемат информацията по друг начин“.

Снимка: Ладислав Цветков

Доц. Бони Петрунова е действащ археолог, като специалността ѝ е средновековна археология. През изминалия сезон е била на пет експедиции. Била е заместник-министър на Вежди Рашидов заедно със сегашния министър на културата Боил Банов. „Не мисля, че назначаването ми е плод на познанство, по-скоро той, надявам се, е забелязал начина, по който работя, моя опит с колективи, в опазването на културното наследство. Номинацията ми не е толкова комплимент, колкото огромна отговорност, за което си давам сметка“.

Вижте целият разговор във видеото: