Абсолютно цялото говорене е срещу нас и от тези изтекли записи се разбра защо - защото Бойко Борисов вижда най-голяма заплаха за политическото си съществуване при нас. Така депутатът от “БСП за България” Стоян Мирчев коментира пред БНР новите записи, за които се твърди, че са с участието на премиера.

Анонимно изпратени като аудиофайлове на няколко медии, разговорите са два. В единия, наречен Valentin Zlatev call, гласът, наподобяващ този на Бойко Борисов, казва следното: “Корнела и Радев са големи сладури. И, понеже навсякъде приказват, че ти си им основния гръб, хич не е приятно… (пауза, докато другата страна отговаря) Друго говорят, Валентин Василиевич, ама ако искаш утре вечер, ако си тука, мини да ме видиш”.

На латиница като Valentin Zlatev се изписва името на бившия шеф на “Лукойл България”, който е известно, че се познава с премиера. Презимето му е Василев, а характерно за Русия е обръщението да е на собствено и на бащино име.

Златев наскоро беше привикан на разпит в спецпрокуратурата, като се яви пред прокурора, който наблюдава делото срещу братя Бобокови за нарушения при вноса и обработката на отпадъци.

Вторият запис е с название RR. В него отново се чува глас, наподобяващ този на Бойко Борисов. В разговора се дават инструкции на неназовано лице.

“Трябваше да те запишат камерите… Защо не отидеш в парламента? Там тръгнаха ли си? Я виж Севда! Ако трябва ги свикай, нещо да им кажеш за тоя бизнес форум и ти го изговори, че, нали, само вдига пушилка, както вчера си казал, нали, неподкрепата трае колко, няма и двайсет часа… И то, от тебе трябваше да прозвучи, че, въпреки вчерашния му тон и глупости, аз отново съм бил държавнически и съм те пратил, за да не се усети в инвеститорите, в японския бизнес, в хората, каквото и да било. Отново съм бил по-мъдрият!”, казва говорещият.

Среща с японския бизнес, която да е произвела събитие за медиите, имаше последно на 5 февруари т.г. Тогава на едно място се оказаха президентът Румен Радев и икономическият министър Емил Караниколов – макар държавният глава само ден по-рано да беше обявил, че сваля доверието си от правителството.

До момента коментар от страна на правителствената пресслужба или ГЕРБ за записите няма. По-ранният, за който отново се твърди, че е с Бойко Борисов, вече е обект на прокурорска проверка. Управляващите и премиерът обявиха за него, че става дума за монтаж.