Поредни сигнали за забавяне на дарена кръвна плазма с антитела от преболедували COVID-19. Успяват ли да се покрият нуждите на пациентите в страната?

Учителка от Бургас лежи с коронавирус в интензивното отделение в града. В понеделник вечер ученици и колеги започват спешно да търсят дарител.

Намират такъв и кръвта му е изпратена в Стара Загора за извличане на плазма. Въпреки спешността на случая, до петък пациентката не е получила преливане на плазма.

От кръвния център казват, че няма плазма за това лице. И по необичайното – въпреки картата на дарителя, която има специален баркод и номер, нито лекарите, нито центъра знаят какво се случва с кръвта.

На третия ден от центъра в Стара Загора им казват, че е изготвена кръвна плазма и трябва да пристигне в Бургас.

От болницата в Бургас обясниха, че към момента няма намерена подходяща плазма за пациентката и няма достатъчно дарители за нея. Те трябва да са поне двама и да имат документ за направен PCR тест.

Този случай не първият. Преди три близки на болен в Сливен чакаха плазма от София. Процесът отне два дни и за съжаление техният близък не успял да дочака вливането.

В София в момента желаещите да дарят кръвна плазма могат да се запишат за след 8 дни. Обратна е ситуацията във Варна и Пловдив - в морския град идват едва по четири донора на ден, три пъти по-малко от капацитета.

Когато кръвта се дари в център, оборудван със специален апарат, от нея се извлича почти тройно повече плазма. Такъв е случаят в Пловдив, където обаче дарителите, преболедували COVID, също са едва 4-5 на ден.

И днес от Министерството на здравеопазването не отговориха на поканата ни за интервю по темата.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!