Нови разкрития направиха компютърни специалисти по разгласените вчера от прокуратурата чатове и разпити на заподозрените по делото за кибертероризъм след източването на НАП.

Снимка: btvnovinite.bg

Част от информацията в разпространените файлове на обвинението беше заличена. Оказва се обаче, че с помощта на общодостъпни програми заличените участъци могат да се възстановят и информацията от тях - прочетена.

От тези данни става ясно, че например, че чатовете в Телеграм между обвиняемите Иван Тодоров и Кристиян Бойков са взети паметта на мобилните им устройства. Затова прокуратурата стана обект на нови сатирични колажи.

Снимка: btvnovinite.bg

Междувременно във Варна зам.-главният прокурор Иван Гешев защити решението на прокуратурата да разпространи чатовете. 

За изнасянето на информация по случая с хакерската атака срещу НАП зам.-главният прокурор Иван Гешев посочи, че българските граждани трябва да бъдат информирани и не може да се чува само едната страна - на обвиняемите и защитата.

Съзнателно се манипулира обществото и прокуратурата няма как да си мълчи, особено при положение, че не е виновна за нищо, посочи Гешев. По думите му това, че на някого не му харесва истината, не е проблем на обвинението.

Гешев каза още, че прокуратурата не разпъва чадър над никого и доказателство за това е фактът, че през последните няколко години тя е засегнала много интереси, включително политически.