Нови разкрития след публикуваните неизвестни писма, документи и стихотворения на Пейо Яворов. Колекционерът, който ги продаде за 27 хил. лв. на едноименната фондация, за първи път разказа как ги е намерил. 

Находката е притежание от няколко години на Христо Павлов и попада при него заедно с няколко метални знака на ВМРО.

„Подбрах тези документи, които са с подписа на Яворов, и вече, защото навсякъде се тръби, че има фалшификати, отидох в Националната библиотека, дамата беше възхитена“, казва Христо Павлов.
Две от тях са изключително ценни, макар че аз съм историк, а не литератор, коментира доц. Милкана Бошнакова.

„Снощи получих от Хасково, няма да му кажа името, не ме е упълномощил, че същият този Павлов, син на известен  доц. Павлов, който навремето се е занимавал с медали и ордени, е известен мошеник. Той се е опитал да фалшифицира на дядо му на този човек в Хасково, който е деец на ВМРО, се опитал да му пробута фалшиви дневници и документи. Това печалбарство е ужасно“, твърди писателят Румен Леонидов.

„Дали са истински или фалшиви не знам, гледал съм да свърша нещо добро за България, а съм най-големият престъпник, контрира Павлов.

Ръкописите са преминали през експертна оценка и са точно датирани от октомври 1912 г., или от самия поет, или според съдържанието им.