Страната ни започва нови проверки за двоен стандарт на хранителни продукти продавани у нас и в други европейски държави. След като първото изследване показа отклонения в качеството, сега ще се търси дали ни ги продават и по-скъпо. Инспектори от агенцията по храните вече са във Франция, Италия и Швейцария. Заподозрени са нови 30 храни. 

Ще бъдат сравнени цените и етикетите на пет вида хранителни продукти продавани у нас и в Западна Европа. Млечни и месни продукти, детски храни, шоколади и безалкохолни напитки.

Лабораторни изследвания няма да се правят. „За нас е важно да видим, дали този ценови проблем продължава под някаква форма, да се продават продукти малко по-скъпи в България”, заяви Румен Порожанов, министър на земеделието и храните.

Готвачът Андре Токев, който живее и в Германия, посочи, че храните у нас са с до 30 на сто по-скъпи. Той е категоричен, че разлика има и не знае на какво се дължи. „Може би на това, че пазарът е по-малък в България и вноса на продуктите изисква по-големи разходи”, каза той.

Словашкият премиер Роберт Фицо вече заплаши, че ще спре вноса на храни от Европейския съюз. „Това вече е един много, много сериозен международен проблем. Те ни се подиграват”, категоричен беше Фицо.

Към момента Европейската комисия отказва да въведе законов механизъм за спиране на двойния стандарт. Анализът на храните  у нас трябва да бъде готов до 10 август.