БСП и ГЕРБ отново си размениха словесни престрелки в парламента по заради ремонта на Ларгото и казуса, станал известен като „Ало, Банов съм”. Социалистите обвиниха премиера, че продължава да мълчи по случая и не поема политическата отговорност.

От БСП допълниха, че ще изискат още документи около ремонта на Ларгото, този път от Министерството на регионалното развитие и благоустройството и ДНСК.

Депутатите от ГЕБР реагираха веднага, като отбелязаха, че няма да участват в сценария за редене на листите на БСП за изборите за евродепутати и не са склонни да издават присъди преди да се произнесат компетентните органи.

Депутатът от БСП Елена Йончева отново отбеляза, че случаят с министъра на културата Боил Банов показва модела, по който работи администрацията на ГЕРБ.  Всички задръжки са отпаднали, това е част от омертата, подчерта Йончева.

„Ние в кампанията за редене на листата на БСП няма да участваме, това е подскачане пред лидера и срещу Борисов ние присъди няма да издаваме. Днес имат доверие на съда и прокуратура, утре нямат”, отбеляза в отговор Тома Биков – депутат от ГЕРБ.

Снимка: Ладислав Цветков

БСП настояват още да получат от регионалното министерство и строителния контрол документите за ремонта за Ларгото.

„Абсолютно всички документи по проекта ще бъдат предоставени, не трябва да има никакво притеснения, че няма да ги дадем”, увери регионалният министър Петя Аврамова.

В същото време Министерството на културата чака официално съдебното решение на Апелативния съд и ще го обжалва пред Върховния касационен съд. С него се отхвърля искът на ведомството за неустойки заради забавяне на ремонта от дружеството-изпълнител.

От регионалното министерство официално отговориха, че стойността на проекта е била за 15,3 млн. лева по европейска програма, а реално изхарчените пари са над 14 млн. лева.