От този петък, 22 октомври, България, Естония, Латвия, Литва и Румъния са поставени „под наблюдение“ по отношение на Франция във връзка със ситуацията с COVID-19, съобщават от МВнР.

Това означава, че въпреки че посочените държави продължават да бъдат в „зелена зона“, неваксинираните граждани и тези, които не разполагат със сертификат за преболедуване, трябва да разполагат с негативен PCR тест или антигенен тест, направен в рамките на последните 24 часа преди отпътуването или първият полет, ако има прекачвания, а не както беше досега 72 часа преди отпътуването. Новите правила влизат в сила незабавно.

Документите, с които българските граждани могат да пътуват от България до Франция, са:

  • за ваксинираните - документ за завършена имунизационна схема - 28 дни след ваксината с една доза  на „Янсен“ или 7 дни след втората поставена доза на останалите ваксини, които изискват две дози;
  • за хората, които са получили всички необходими дози от ваксина, разрешена от СЗО, но които не са признати от Европейската агенция по лекарствата, 7 дни след прилагането на допълнителна доза от РНК ваксина, която се ползва от такова признаване.

Ваксините, които се признават във Франция, са тези, одобрени от Европейската агенция по лекарствата: „Пфайзер“, „Модерна“, „АстраЗенека“.

Допуска се и сертификат за преболедуване на COVID-19, издаден преди повече от 11 дни и преди по-малко от 6 месеца, или негативен PCR тест, или антигенен тест, направен в рамките на последните 24 часа преди отпътуването или първия полет при пътуване с прекачване.