Нови последици от COVID инфекцията, засичат лекари - загуба или нарушение на слуха. Засегнатите са на различна възраст, има дори деца.

Десислава Младенова се разболява в началото на тази година. Постъпва в болница. След изписването се появяват болки в гръбначния стълб и оттогава поддържа температура над 37 градуса.

„Имам шум в ушите - тънко пищене на ушите, свързва се изцяло с нервната система. Като се опитам да се навеждам надолу, ми бие ток в ръцете. Лошото е, че прогресивно се влошавам“, казва Десислава Младенова от Мездра.

Ако се засегне вътрешното ухо, според проф. Диана Попова в повечето случаи увреждането е трайно.

„Говорим за загуба на слуха, цялостно увреждане, отпадане на функцията на цялото вътрешно ухо. Дори съм имала деца, едностранно пълна глухота с тежки световъртежи, така е открит COVID“, заяви проф. Диана Попова, специалист по УНГ болести към УМБАЛ "Царица Йоанна-ИСУЛ".

При симптоми лекарите препоръчват да се потърси незабавно медицинска помощ.

Всеки ден пациенти с доказана COVID инфекция биват диагностицирани с внезапна загуба на слуха поради засягане на слуховия нерв.

„Първата информация за загуба на слух е при пациент на 45 години, чието едно ухо е засегнато след COVID-19, публикувано е още през 2020 година, октомври месец. Обикновено това се случва в първите дни след диагностицирането до два месеца след това“, каза Радостина Александрова, вирусолог от БАН.

Все още не е ясен механизмът, който стои зад загубата на слуха след COVID-19 казват още вирусолозите.