Зрители на bTV сигнализираха за нови петна от мазут по плажовете на юг от Созопол. Според сигналите морето край Корал почерняло през уикенда.

Свързано ли е замърсяването с потопения преди век в залива кораб Мопанг?

Плажуващите на Корал през почивните дни забелязали първи топчетата мазут. Морето разнася топчетата, но и днес следи то тях личат. Според туристите е така от четири денонощия.

Рибарите в Созопол също са изненадани от катранените топчета.

От Морската администрация признаха, че огражденията, поставени да спрат разлива от потъналия кораб, са разбити от бурното море и не всички течове са овладени.

„Твърде вероятно е наистина малки топчета да продължават да излизат от други отвори, явно корабът вече е в много тежко състояние”, коментира кап. Живко Петров, директор на Морска администрация.

Анализ на сателитни снимки от района показва разпространение на разлива. От Маслен нос до Царево има две петна, едното с дължина 10 км, а другото с дължина 20 км.

Утре се очаква решение на Министерски съвет как да бъде овладяна цялата авария. Предварителните разчети сочат, че операцията по източването на горивото ще продължи около два месеца и ще струва между 1 и 2 млн. лв.