Нови обвинения са повдигнати заради унищожените дюни на къмпинг Смокиня. Предстои делото да бъде внесено с обвинителен акт в съда.

Подобно дело е прецедент в съдебната практика. Разследването продължи 5 месеца и включваше многобройни експертизи. 

Обвиняем е собственикът на парцела с дюните, както и багеристът, който ги заравни срещу сумата от 1000 лв. Геодезическо заснемане установи, че са безвъзвратно унищожени над 1200 кв.м. от най-ценния вид – бели дюни. 

От екоинспекцията обявиха, че нарушителят няма да се размине само с наказание, но ще бъде и задължен да възстанови унищожената природна забележителност.

Недоволството в къмпинга расте, хората искат по-сериозни наказания за подобно посегателство. Сега то е до 3 години затвор и глоба, или пробация. 

„И двете заключения на вещите лица са, че безвъзвратно е унищожена дюната. Обвиненията са срещу две лица – едното лице като пряк извършител – багеристът, а другото лице като подбудител и помагач”, утoчни Ангел Георгиев, наблюдаващ прокурор.

Снимка: btvnovinite.bg

Поръчителят не е посочил мотив. Отказва и коментар. 

„Предписанието на регионалната инспекция ще бъде да се възстанови местообитанието – ще си наеме биолози, които ще му дадат съвет как да бъде възстановена дюната, посочи Тонка Атанасова, директор на РИОСВ Бургас.

В специализираната карта дюната все още съществува. Тя ще трябва да бъде възстановена в рамките на 1 година. Въпреки, че земята е частна, тя попада в защитена територия и по закон в нея е забранено дори поставянето на каравани.   

Снимка: btvnovinite.bg

Апелативният прокурор на Бургас е направил предложение до ВКС за законодателна инициатива да бъде увеличено наказанието за унищожаване на природна забележителност, тъй сега е несъразмерно ниско.