Появиха се нови обвинения срещу бившия министър на здравеопазването Петър Москов. В ефира на bTV подуправителят на Здравната каса Димитър Петров обвини бившия министър в натиск и манипулации, с които са се вземали важни за пациентите решения.

Той обяви, че Надзорният съвет на касата е взимал важни решения под устни команди на Москов.

И даде пример с тест ленти за контрол на кръвната захар на диабетиците. Има решение касата да плаща по-скъпи ленти, които позволяват изследване и на венозна кръв. Решението според Петров е нелогично и лобистко.

Изказванията на Москов, че фармацевтичните компании ще върнат 131 млн. лв. на касата под формата на отстъпки също не били верни. Ще бъдат върнати 98 млн. лв.

Разликата от 30 млн. лв. сега трябва да се осигури по-друг начин, тъй като бюджета за тази година е направен спрямо старите сметки.

Сред обвиненията към Москов е и това, че чрез манипулации е избрана фирмата, с чието лекарство да се лекуват пациентите с хепатит С.

Петър Москов избра да коментира пред bTV Радио.

„В момента тече един процес, който един приятел нарича: „след реформаторите идват реставраторите”. По думите му се връщат схемите на търговия в здравеопазването.

Цялото интервю с Москов може да чуете тук: