Нови облекчения за ваксинираните срещу COVID-19. Маските за тях падат на работните им места без значение с колко колеги работят. Облекчението за имунизираните служители е в сила от утре и ще става по преценка на шефовете им.

Досега по преценка на работодателя служителите можеха да са без маски, ако колективът е до 7 човека и всички са ваксинирани или преболедували. С последната редакция няма значение колко голям е колективът - без маски ще могат да бъдат ваксинираните в него.

Междувременно до дни България ще има точен план за това какви мерки ще има при нова COVID вълна.

Според плана наесен учебните часове ще започнат присъствено. Предвидимостта е ключова, смята директорът на училище в Стара Загора.

"Смятам, че ако това се диференцира –спрямо заболелите в града, в областта, в училищата, смятам, че това би било един добър подход при решаването на тези задачи", заяви Господин Балъкчиев, директор на УО "Кирил Христов" в Стара Загора.

Планът предвижда конкретни мерки в зависимост от това в коя зона на разпространение на вируса се намира страната.

"Ще бъде определено предварително и ще бъде ясно – когато страната влезе в оранжева зона тези и тези дейности ще бъдат ограничени, когато влезе в червена – тези и тези ще бъдат затворени, това ще бъде предварително ясно, показано и известно", обясни служебният здравен министър Стойчо Кацаров.

Той отказа детайли преди официалното представяне на плана. Съветникът му проф. Мира Кожухарова обаче по-рано през деня обяви пред Българското национално радио, че големи обекти ще се затварят само при крайна нужда - когато за лечение в болница са над 9000 души с COVID-19.

От един от най-големите търговски центрове във Варна приемат идеята със смесени чувства.

"От една страна е логично решението да има конкретни граници, при които ще бъдат предприемани определени мерки, но от друга страна да се затварят търговските центрове не е обосновано, защото те са безопасни. По-безопасни от клубове, барове и ресторанти", смята Ноах Маян, зам.-председател на Българската асоциация на ритейл центровете.

bTV не успя да открие проф. Кожухарова за коментар. Очаква се в четвъртък да бъде официално представен планът за действие, а дали той ще действа при следващ кабинет - зависи от бъдещата власт.

С нова заповед пътниците от Русия, Кипър и Испания отново ще влизат у нас задължително с отрицателен PCR тест, направен  72 часа преди пътуването, иначе ще подлежат на карантина от 10 дни.