Броени дни остават до провеждането на Националното външно оценяване на седмокласниците. За първи път от дълго време изпитът ще се проведе отделно от матурите на зрелостниците. 

Изпитите по български език и математика ще се проведат на 17 и 19 юни. Очаква се на тях да се явят над 61 000 ученици в близо 1700 училища, а за сигурността ще се грижат 16000 квестори

Изпитът ще започне в 9:00 ч., но кандидат-гимназистите ще трябва да се явят на мястото за провеждането му най-късно до 8:30 ч. те трябва да носят химикал с черен цвят, служебната бележка и документ за самоличност – лична карта, а ако нямат такава бележник

За разлика от предишни години, изпитните комплекти с листата, върху които ще пишат, ще бъдат получени в училищата, а няма да бъдат разпечатвани на място. Всеки комплект ще има свой уникален бар код. Целта на този код е да се прекрати практиката за размяна на първата и втората част на изпитите, както се е случвало преди, когато се е писало на листа без код. Това каза на специална пресконференция заместник-министърът на образованието Таня Михайлова.

С оценките от изпита учениците ще кандидатстват в близо 2500 паралелки, половината от които са професионални, а другите – профилирани.

Тази година за първи път кандидатстването ще е изцяло електронно.