Изба в пловдивско трябва да инвестира близо 70 хиляди лева, за да въведе онлайн система за отчитане, която да е свързана и с Агенция Митници. Според производителите това е много голям разход, който ще доведе до фалити на по-малките производители и до поскъпване на крайният продукт за нас потребителите.

Избата е и първата, в която експериментално е тествана система за онлайн отчитане на алкохолния градус. Установени са обаче грешки и несъответствия, които според бизнеса ще доведат до подозрения за измами.

Онлайн връзката със сървъра на митниците не е нещо ново за производителите на вино и алкохолни напитки. От тази година обаче освен количеството - в реално време ще се следи и алкохолният градус. За целта бизнесът трябва да направи инвестиции. И се оплаква, че подобно изискване има само у нас.

„Ние някакви пионери ли сме, не мога да разбера или сме най-крадливата нация, че само тук се въвеждат такива устройства. Никъде другаде по света го няма това. И е абсолютно излишно”, категоричен беше Пламен Моллов от Национална лозаро - винарска камара.

Производителите предупреждават, че промените ще ударят и потребителите - с по-високи цени.

„В момент в който поскъпнат официално произведените питиета естествено сивият сектор ще разцъфти, защото той ще предлага алтернативна евтина продукция и ще поддържа ниски цени, защото няма да има никакъв контрол”, смята Моллов

От Агенцията Митници обясниха, че промените няма да засегнат винопроизводителите. Модерните датчици и новият софтуер са задължителни за производителите на дестилати и високоалкохолни напитки. „Нямаме промяна по отношение на измервателните средства на производителите на вино”, коментира Мария Лулова от Агенция "Митници".

Основното притеснение на бизнеса е, че онлайн системата дава отклонения в алкохолните градуси.

„Самата разлика дава възможност за много спорове и натиск от контролния орган, защото това дава възможност да каже ...аха вие нещо правите там”, смята председателят на лозаро-винарската камара. Лулова от своя страна заяви, че трябва да се следи производството отвътре и така да се спрат злоупотреби. .

И ако високоалкохолните напитки се облагат с акциз, то при виното ставката е нулева.

По данни на Националната лозаро-винарска камара процентът на сивия сектор остава висок - той е поне 50 %. Ако в страната има 600 хиляди декара с лозя, то произвежданото количество грозде е около 300 хиляди тона. От тях обаче не повече от 150-200 хиляди тона влизат в промишленото производство.

Останалите количества са в сивия сектор, който се прикрива под така нареченото " домашно производство". А дали ще има поскъпване на на алкохолните напитки за крайните потребители ще стане ясно след 1-ви юли, когато влизат в сила промените за онлайн отчитането и връзката с Агенции "Митници".