Нови 10 села влизат в обсега на ветеринарите заради чумата по дребните преживни животни. Те са в общините Болярово и Елхово, а местните хора търсят начин да спасят животните си. Протестите срещу действията на Агенцията за безопасност на храните не стихват.

Всички 240 овце на Тодор Димитров са здрави, твърди стопанинът им и пети ден отказва да пусне ветеринарите в двора си.

„Искам да ми покажат и да ми затворят устата с документация. БАБХ, като изпратят проби в лабораторията, тя излиза с изходящ номер, който отива в лабораторията, тя по същия начин връща към БАБХ. Искам да ги видя тези неща и тогава да заповядат”, категоричен е собственикът. 

Не е ясен щамът на болестта, типът на вируса и източникът на заразата, твърдят от фондация „Четири лапи”.

„Пробите по думите на стопаните са вземани без ръкавици, а дори на  места  не са носили специалните облекла,които са за защита от заразите, обувките не са сменяни – дали пък заразата не е разнесена от самите хора, които са вземали пробите”, пита д-р Марина Иванова, ветеринарен лекар от фондацията.

От вчера Голямо Крушево е в обсега на 10-километровата зона за наблюдение. Хората научават от нас, че ветеринари ще вземат кръвни проби и търсят начин да спасят животните си. 

Георги Стоев е пастир над 40 години в с. Стефан Караджово и не вярва, че има чума. Той смята да изколи малките си животни, а големите да продава. Чул е за други, които слагат буркани във фризера.

Стопаните на евтаназираните животни от Шарково днес получиха обезщетение.Една от тях е баба Дора. "Какво струват парите при здрави животни,които да ти унищожат. Само мъката да гледаш как ги унищожават е огромна и голяма", каза тя.

И днес Шарково остана под блокада. Проливният дъжд провали дезинфекцията и екипите си тръгнаха рано.

Ветеринарите ще влязат в новата зона за наблюдение, едва след като бъде свалена карантината над Шарково.

Все още не е ясно кога ветеринарите ще влязат в селата от допълнителната 10-километрова зона.