Готова е новата експертиза на 18-годишната Дебора, която стана жертва на зверство, завършило с 400 шева. Пораженията по момичето вече са определени не като лека телесна повреда, а като средна, включително и с опасност за живота.

Единствено bTV разполага с написаното в документа.

Черепно-мозъчната травма е довела до разстройство на здравето на Дебора, което е било временно опасно за живота. Според експертите опасността да загуби живота си е била реална.

Раните, нанесени с макетен нож по цялото тяло, са довели до обезобразяването на момичето. Новите моменти могат да променят, както обвинението, така и наказанието на обвиняемия.

Новата експертиза по делото "Дебора" беше направена от лекари от Пловдив, след като всички съдебни медици в Стара Загора си направиха отвод и отказаха да участват.

Димитър Киров, адвокатът на Дебора, е наясно с новата експертиза, но е предпазлив да коментира, за да не повлияе на предстоящото дело.

„И без това делото е достатъчно сложно. И без това първоначално, според мен, много от възможните доказателства са изпуснати и то непоправимо, и ако на базата на малкото останали започна да правя и авансови коментари, няма да направя услуга на клиентите си“, каза той.

Според адвоката по наказателно право Димитър Марковски новите данни няма да повлияят на наказанието.

Първото заключение на съдебния лекар от Стара Загора е лека телесна повреда. Дежурният медик, приел Дебора вечерта след нападението, разказа пред bTV, че е направил 400 шева.

Медицинското за лека телесна повреда на Дебора е водещ аргумент нападателят й да бъде пуснат на свобода.

Това предизвика бурна обществена реакция и масови протести в цялата страна. В Стара Загора с искане за справедливост се събраха хиляди, сред тях - близките на Дебора.

Съдебният лекар, подписал първата експертиза временно беше отстранен, а заместник-окръжният прокурор на Стара Загора беше освободен от длъжност.

Новата експертиза за средна телесна повреда дава нова посока на разследването, но за Дебора дните минават трудно - тя все още не излиза от дома си.

„На този етап не може да се очаква каквото и да е сериозно подобрение. Физическите рани зарастват. Възможно е да има последваща интервенция върху тях, но това ще го кажат лекарите. По отношение на психическото състояние нещата са сложни“, обясни адв. Димитър Киров, защитник на Дебора.