Министерството на здравеопазването прекратява договора с "Главболгарстрой" за националната детска болница, който предвижда реконструкция на съществуваща сграда. Като причина посочват, че няма издадена виза за проектиране.

Договорът от април 2020 г. между здравното ведомство и ДЗЗД "Детско здраве", предвижда реконструкция на старата и пустееща сграда.

Сградата обаче не съществува в Подробния устройствен план на София, казват институциите. Това даде основание на здравния министър да прекрати всички строителни дейности и да нареди договорът да бъде разтрогнат. Не е ясно обаче дали има правно основание и дали няма да има неустойки, които държавата ще трябва да плати.

За болница за най-малките от 2 години се бори Надежда, майка на три деца. Задава въпроси, които стоят без отговор.

„Колко деца ще се лекуват? Те могат ли да бъдат настанени с родителите си? Какви лаборатории ще има, какви отделения?“, пита Надежда и отбелязва, че тази болница ще бъде платена с част от нейните данъци.

Заради неиздадена до момента виза здравното министерство решават:

"Това прави невъзможно изпълнението на обществената поръчка, поради което Министерството на здравеопазването е дало указание на директора на "Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД да предприеме необходимите действия по прекратяването на договора."

Фирмата изпълнител е изненадана от решението. "Честно с ръка на сърцето – не вярвам да има правно основание ", смята Мая Пеева от "Главболгарстрой".

Готови са с проекти за изцяло нова болница.

"Никога не сме предвиждали да я оставим в този вид, не сме мислили тази конструкция да остане и да се строи върху нея, винаги сме предвиждали тя да бъде съборена. Държавата трябва да ни осигури старт", сдопълва Мая Пеева.

Не става ясно обаче каква ще бъде съдбата на изоставения строеж, дали ще има нова обществена поръчка и нов изпълнител, в какви срокове ще започне нов строеж. От Инициативния комитет "За истинска детска болница" казаха, че изпълнителят е длъжен да се съобрази с решението на властите.

"Рано е да плеснем с ръце и да се прегърнем. Болници с много по-голяма площ и капацитет се строят за 2,5 до 4 години, заедно с проектирането", обяснява арх. Петкана Бакалова.

А изпълнителят каза, че ще разруши старата сграда и ще построи нова болница за максисум 42 месеца.