Серията бомбени заплахи в училищата в София продължава. Анонимни сигнали бяха подадени към три учебни заведния във вторник, две от които са първо и 51-во СОУ.

В 11.30 часа е получен първият сигнал в 51-во училище. Учениците бяха евакуирани, а полицията затявори сградата за проверка.

Следобед подобна заплаха изпразни и първо училище.

В понеделник в рамките на деня на телефон 112 бяха получени девет заплахи за бомби в елитни столични учебни заведения. Нито един от тях не се оказа реален. Локализирани са обаче местата, от където са проведени разговорите. Разследването отхвърля варианта зад обажданията да стои един човек.

Експертите припомнят, че тези заплахи са престъпление, а не е сигурно, че ще постигнат желания ефект. Телефонният тероризъм е престъпление по Наказателния кодекс, което се наказва с до две години затвор. Ако извършителят е непълнолетен, може също да понесе отговорност, като най-тежката мярка е възпитателно училище - интернат.

Във вторник учебните занятия бяха отменени само в Математическата гимназия и в техникум „Ломоносов” по решение на директорите.

Утвърждаването в група

Освен очевидното обяснение, че със заплаха за бомба се затваря училището и се избягват контролни, има и други причини за провокацията - утвърждаването в група.

„Можеш да получиш статус, можеш да бъдеш приет и да станеш част от тази група. Принадлежността към група ще ги направи важни и значими, а не безлични и сиви ученици”, обяснява Марияна Зарова, психолог в института на МВР.

Ако извършителите са ученици, вероятно приемат обажданията като игра и не допускат, че може да има последствия.

„Това е опасно, забранено и рисково нещо и може да породи желание и у други деца да последват примера. Това е по-скоро типичен процес за юношеството - тестване на границата на забраненото. Започва като забавление, но може да прерасне в нещо много по-страшно. Крачката от провокацията до престъплението е много малка. Това да си голям означава много неща и едно от тях е да носиш отговорност”, допълва Зарова.